Дојење повезано с бољим развојем мозга

Бебе које конзумирају мајчино млеко током првих 28 дана живота имају већу запрамину одређених области мозга које доприносе вишем коефицијенту интелигенције, бољим академских постигнућима, радној меморији и моторичким функцијама, наводи се у новој студији.

Здравље 01.08.2016 | 15:59
Дојење повезано с бољим развојем мозга
Током истраживања је праћен развој 180 превремено рођених беба до њихове седме године. Резултати су објављени у Магазину педијатрије.

"Наши подаци иду у корист препоруци за коришћење мајчиног млека у исхрани превремено рођених беба током њиховог боравка на интензивној нези у болници. Ово је битно не само за мајке, већ и за особље болнице, пријатеље и чланове породице који треба да подрже мајке током овог стресног периода и раде напорно да произведу млеко потребно за њихове бебе", рекла је Менди Брвон Белфорт, водећи научник истраживања и психијатар из Бригама.

Развој беба праћен је током боравка у болници, и рађена им је магнетна резонанца.

Утврђено је да им је мозак развијен боље него код беба које нису дојене, и да у седмој години имају боље когнитивне вештине, боље читају, раде задатке из математике, лакше се фокусирају, имају бољу радну меморију, брже уче језике и имају бољу перцепцију, као и моторичке способности.

Код беба које су прерано рођене, а конзумирале су мајчино млеко у првих 28 дана, утврђено је да имају већу запремину сиве материје која представља битно подручје за обраду и пренос неуронских сигнала у друге делове мозга.

"Многе мајке које роде превремено имају потешкоће у прављењу млека за своје бебе и треба да радимо напорно на томе да системски помогнемо овим мајкама и подржимо их у томе. Битно је нагласити и да на бебин развој утичу и многи други фактори, а да је мајчино млеко само један од њих", рекла је Белфорт.

 Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар