Српска: Изиграни жиранти траже ревизију пресуда

Жиранти из Српске од Агенције за банкарство Републике Српске захтевају хитну контролу свих спорних кредита које су у ранијем периоду пласирале банке и микрокредитне организације.

Република Српска 01.08.2016 | 07:46
Српска: Изиграни жиранти траже ревизију пресуда
Огорчени чињеницом да због туђих дугова завршавају на суду, из Удружења за заштиту жираната БиХ поручују да АБРС мора да преузме улогу посредника између жираната, давалаца кредита и правосудних институција. Траже ревизију судских пресуда, у свим случајевима где се докаже да је кредит нерегуларан или одобрен кредитно неспособном клијенту, а терет отплате рата пребачен на жиранте.

"На основу банкарске документације, АБРС може да обави контролу сваког кредита и изда документ који ће показати да ли је он одобрен на регуларан начин. У случају да није, тражимо да тај документ достави надлежном тужилаштву, као основ за кривично гоњење давоца сумњивог кредита", каже члан Управног одбора удружења Мика Никић.

Додаје да би се на овај начин спречила незаконита судска и вансудска наплата од жираната.

"Такође, тражимо поврат незаконито одузетог новца од жираната, уз поруку да више не можемо и нећемо да плаћамо рате за људе који су кредите добили, иако су били кредитно неспособни. Жиранти то нису могли да знају, зато што нам банке у тренутку одобрења кредита нису приказале кредитну историју дужника", истакао је Никић.

У АБРС ни након бројних позива ни званичног дописа нисмо успели да сазнамо хоће ли се и на који начин ова агенција укључити у причу око расветљавања да ли су кредити у ранијем периоду одобравани кредитно неспособним клијентима.

Анализа поменутог удружења показала је да је 20 банака и МКО у Српској, у периоду од 2002. до 2014. године, одобрило чак 140 сумњивих кредита.

Подсетимо, у БиХ тренутно око 130.000 жираната отплаћује рате дужника који су у тренутку одобрења кредита већ били кредитно неспособни. Због немогућности да отплаћују кредите оних који су паре дигли и потрошили, у БиХ је протеклих година руку на себе дигло око 35 жираната.

У удружењу екстремним примером кршења свих процедура сматрају случај једног Шамчанина који је за четири године, са трговачком платом од око 300 КМ, подигао чак 14 кредита вредности 225.000 КМ, те 23 пута био жирант на суму од 314.000 КМ.

Чланови једне породице, такође из Шамца, за само две године дигли су 14 кредита, вредности 448.000 КМ. То им је одобрено на основу фарме регистроване на домаћина који је, међутим, у том периоду остваривао тек 240 КМ прихода.

Извор: Блиц.рс
Фото: тип.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мина

01.08.2016 07:56

Ја сам била жирант једној особи која је редовно враћала кредит до момента када је остала без посла. Од тада административном забраном мени је мјесечно обустављано 225 Км од плате. Тако је било 11 мјесеци. Када се та особа запослила, поново је на њу прешео остатак дуга. Ја сам пристала И потписала у банци да ћу бити жирант И уколико та особа не може да плаћа, да ћу ја плацати. Тако су ми рекли, тако је И било. Немам на кога да се љутим. Та особа ми је важна, знала сам коме сам жирант И била сам спремна плацати. И то је то. Хоће ли ми икад вратити, отом-потом. Не разумијем људе који буду свакоме жирант, ко год их пита, то прво, а друго кад се буне што морају плацати, а то су сами добровољно потписали. Неки кажу, што му не узму стан, ауто, па наравно да банка хоће кеш, а не да се бакће становима, судовима, јаукањем итд. Зато има обезбјеђење-жиранта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

01.08.2016 10:32

Нема тога на западу.Био си зирант сносис све последице,ако дотицни не отплацује.На западу ни брат родени неце бити зирант.Морас дебело платит да ти неко осгурање буде зирант.