Srpska: Izigrani žiranti traže reviziju presuda

Žiranti iz Srpske od Agencije za bankarstvo Republike Srpske zahtevaju hitnu kontrolu svih spornih kredita koje su u ranijem periodu plasirale banke i mikrokreditne organizacije.

Republika Srpska 01.08.2016 | 07:46
Srpska: Izigrani žiranti traže reviziju presuda
Ogorčeni činjenicom da zbog tuđih dugova završavaju na sudu, iz Udruženja za zaštitu žiranata BiH poručuju da ABRS mora da preuzme ulogu posrednika između žiranata, davalaca kredita i pravosudnih institucija. Traže reviziju sudskih presuda, u svim slučajevima gde se dokaže da je kredit neregularan ili odobren kreditno nesposobnom klijentu, a teret otplate rata prebačen na žirante.

"Na osnovu bankarske dokumentacije, ABRS može da obavi kontrolu svakog kredita i izda dokument koji će pokazati da li je on odobren na regularan način. U slučaju da nije, tražimo da taj dokument dostavi nadležnom tužilaštvu, kao osnov za krivično gonjenje davoca sumnjivog kredita", kaže član Upravnog odbora udruženja Mika Nikić.

Dodaje da bi se na ovaj način sprečila nezakonita sudska i vansudska naplata od žiranata.

"Takođe, tražimo povrat nezakonito oduzetog novca od žiranata, uz poruku da više ne možemo i nećemo da plaćamo rate za ljude koji su kredite dobili, iako su bili kreditno nesposobni. Žiranti to nisu mogli da znaju, zato što nam banke u trenutku odobrenja kredita nisu prikazale kreditnu istoriju dužnika", istakao je Nikić.

U ABRS ni nakon brojnih poziva ni zvaničnog dopisa nismo uspeli da saznamo hoće li se i na koji način ova agencija uključiti u priču oko rasvetljavanja da li su krediti u ranijem periodu odobravani kreditno nesposobnim klijentima.

Analiza pomenutog udruženja pokazala je da je 20 banaka i MKO u Srpskoj, u periodu od 2002. do 2014. godine, odobrilo čak 140 sumnjivih kredita.

Podsetimo, u BiH trenutno oko 130.000 žiranata otplaćuje rate dužnika koji su u trenutku odobrenja kredita već bili kreditno nesposobni. Zbog nemogućnosti da otplaćuju kredite onih koji su pare digli i potrošili, u BiH je proteklih godina ruku na sebe diglo oko 35 žiranata.

U udruženju ekstremnim primerom kršenja svih procedura smatraju slučaj jednog Šamčanina koji je za četiri godine, sa trgovačkom platom od oko 300 KM, podigao čak 14 kredita vrednosti 225.000 KM, te 23 puta bio žirant na sumu od 314.000 KM.

Članovi jedne porodice, takođe iz Šamca, za samo dve godine digli su 14 kredita, vrednosti 448.000 KM. To im je odobreno na osnovu farme registrovane na domaćina koji je, međutim, u tom periodu ostvarivao tek 240 KM prihoda.

Izvor: Blic.rs
Foto: tip.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mina

01.08.2016 07:56

Ja sam bila žirant jednoj osobi koja je redovno vraćala kredit do momenta kada je ostala bez posla. Od tada administrativnom zabranom meni je mjesečno obustavljano 225 Km od plate. Tako je bilo 11 mjeseci. Kada se ta osoba zaposlila, ponovo je na nju prešeo ostatak duga. Ja sam pristala I potpisala u banci da ću biti žirant I ukoliko ta osoba ne može da plaća, da ću ja placati. Tako su mi rekli, tako je I bilo. Nemam na koga da se ljutim. Ta osoba mi je važna, znala sam kome sam žirant I bila sam spremna placati. I to je to. Hoće li mi ikad vratiti, otom-potom. Ne razumijem ljude koji budu svakome žirant, ko god ih pita, to prvo, a drugo kad se bune što moraju placati, a to su sami dobrovoljno potpisali. Neki kažu, što mu ne uzmu stan, auto, pa naravno da banka hoće keš, a ne da se bakće stanovima, sudovima, jaukanjem itd. Zato ima obezbjeđenje-žiranta.

ODGOVORITE
Name

brzi

01.08.2016 10:32

Nema toga na zapadu.Bio si zirant snosis sve posledice,ako doticni ne otplacuje.Na zapadu ni brat rodeni nece biti zirant.Moras debelo platit da ti neko osguranje bude zirant.