Бесконачно бројање гласова у БиХ

Коначни изборни резултати у Пољској знају се већ три дана након гласања, у Русији после пет дана, док је Централној изборној комисији БиХ за тај посао потребно чак 29 дана.

Босна и Херцеговина 01.08.2016 | 07:40
Бесконачно бројање гласова у БиХ
Према анализи Коалиције НВО „Под лупом“ која прати изборе у БиХ, у половини држава чланица Савета Европе просек од гласања до коначних резултата је 16 дана.

Најдужи законски рок је 40 дана у Шпанији и Бугарској. Међутим, у тим државама, као и у онима где уопште нема законског рока, коначни резултати ипак буду објављени много пре него у БиХ, јер тамошње изборне комисије не чекају последњи дан.

Бивши члан ЦИК Вехид Шехић прогнозира да ћемо коначне резултате избора 2. октобра и овај пут сазнати тек месец дана након тога, будући да се на том пољу ништа није променило у БиХ.

Шехић истиче да постоји неколико разлога за спорост: дуги законски рокови, компликован изборни процес због отворених листи, али и недостатак новца за опремање свих бирачких места савременом опремом.

Шехић, наиме, сматра да би се резултати знали много пре када би сва бирачка места била увезана у јединствен рачунарски систем.

"И не само то. Треба скратити комплетан рок за изборни процес. Он је сада 150 дана од расписивања до одржавања избора, плус 30 дана за коначне резултате, дакле шест месеци. Будући да имамо изборе сваке две године, то значи да у том периоду губимо годину на изборе", каже Шехић за „ЕуроБлиц“.

Лазар Продановић, посланик СНСД у ПС БиХ, каже да је приликом последње измене изборног законодавства било речи и о скраћивању рокова. Међутим, он тврди да су представници ЦИК БиХ уверавали да је то немогуће са данашњом брзином пристизања гласова, првенствено оних из одсуства.

"Један од предлога је био да гласови у одсуству стигну до дана избора или првим радним даном након тога. Није прошла ни идеја да се гласачки листићи скенирају након завршетка гласања и директно шаљу у централно место за бројање гласова. Тада би коначни резултати били са седам дана. Нису у ЦИК рекли да то не може, већ да је прво потребно обезбедити логистику у том случају. Сматрам да демократрија не може да буде скупа ако ће да елиминише изборне манипулације", каже Продановић.

На питање има ли шансе да ове године коначне изборне резултате сазнамо раније него претходних изборних циклуса, у ЦИК БиХ су нас упутили на Упутство о роковима изборних активности. У њему је наведено да ће потврђени резултати бити објављени најкасније до 1. новембра 2016.

"То је све што сада можемо рећи. Да ли је резултате овај пут могуће објавити раније, зависи и од броја жалби односно приговора које добијемо", каже портпаролка ЦИК Максида Пирић.

Извор: Блиц.рс
Фото: АЈБ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Таксират

01.08.2016 06:02

Наслов је тацан, медјутим број дана који се односи на БиХ није тацан: колико ми је познато резултати јос нису објављени, сто знаци да бројање јос није заврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

теско народу

01.08.2016 06:43

Какво је то безвласце, јади, неструцност,манипулисање са јадним народом итд......???????????

ОДГОВОРИТЕ