Beskonačno brojanje glasova u BiH

Konačni izborni rezultati u Poljskoj znaju se već tri dana nakon glasanja, u Rusiji posle pet dana, dok je Centralnoj izbornoj komisiji BiH za taj posao potrebno čak 29 dana.

Bosna i Hercegovina 01.08.2016 | 07:40
Beskonačno brojanje glasova u BiH
Prema analizi Koalicije NVO „Pod lupom“ koja prati izbore u BiH, u polovini država članica Saveta Evrope prosek od glasanja do konačnih rezultata je 16 dana.

Najduži zakonski rok je 40 dana u Španiji i Bugarskoj. Međutim, u tim državama, kao i u onima gde uopšte nema zakonskog roka, konačni rezultati ipak budu objavljeni mnogo pre nego u BiH, jer tamošnje izborne komisije ne čekaju poslednji dan.

Bivši član CIK Vehid Šehić prognozira da ćemo konačne rezultate izbora 2. oktobra i ovaj put saznati tek mesec dana nakon toga, budući da se na tom polju ništa nije promenilo u BiH.

Šehić ističe da postoji nekoliko razloga za sporost: dugi zakonski rokovi, komplikovan izborni proces zbog otvorenih listi, ali i nedostatak novca za opremanje svih biračkih mesta savremenom opremom.

Šehić, naime, smatra da bi se rezultati znali mnogo pre kada bi sva biračka mesta bila uvezana u jedinstven računarski sistem.

"I ne samo to. Treba skratiti kompletan rok za izborni proces. On je sada 150 dana od raspisivanja do održavanja izbora, plus 30 dana za konačne rezultate, dakle šest meseci. Budući da imamo izbore svake dve godine, to znači da u tom periodu gubimo godinu na izbore", kaže Šehić za „EuroBlic“.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD u PS BiH, kaže da je prilikom poslednje izmene izbornog zakonodavstva bilo reči i o skraćivanju rokova. Međutim, on tvrdi da su predstavnici CIK BiH uveravali da je to nemoguće sa današnjom brzinom pristizanja glasova, prvenstveno onih iz odsustva.

"Jedan od predloga je bio da glasovi u odsustvu stignu do dana izbora ili prvim radnim danom nakon toga. Nije prošla ni ideja da se glasački listići skeniraju nakon završetka glasanja i direktno šalju u centralno mesto za brojanje glasova. Tada bi konačni rezultati bili sa sedam dana. Nisu u CIK rekli da to ne može, već da je prvo potrebno obezbediti logistiku u tom slučaju. Smatram da demokratrija ne može da bude skupa ako će da eliminiše izborne manipulacije", kaže Prodanović.

Na pitanje ima li šanse da ove godine konačne izborne rezultate saznamo ranije nego prethodnih izbornih ciklusa, u CIK BiH su nas uputili na Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti. U njemu je navedeno da će potvrđeni rezultati biti objavljeni najkasnije do 1. novembra 2016.

"To je sve što sada možemo reći. Da li je rezultate ovaj put moguće objaviti ranije, zavisi i od broja žalbi odnosno prigovora koje dobijemo", kaže portparolka CIK Maksida Pirić.

Izvor: Blic.rs
Foto: AJB

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Taksirat

01.08.2016 06:02

Naslov je tacan, medjutim broj dana koji se odnosi na BiH nije tacan: koliko mi je poznato rezultati jos nisu objavljeni, sto znaci da brojanje jos nije zavrseno.

ODGOVORITE
Name

tesko narodu

01.08.2016 06:43

Kakvo je to bezvlasce, jadi, nestrucnost,manipulisanje sa jadnim narodom itd......???????????

ODGOVORITE