Декретом уводи промјене у армији

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган објавио је нови предсједнички декрет којим су уведене измјене у армији након неуспјелог војног удара 15. јула, чиме су оружане снаге стављене више под цивилну власт.

Свијет 31.07.2016 | 20:38
Декретом уводи промјене у армији
Декрет, који је трећи по реду након увођења тромјесечне ванредне ситуације након неуспјелог удара, даје предсједнику и премијер овлаштења да дају директна наређења руководству армије, ваздухопловства и морнарице.

Објављено је и отпуштање 1.389 војника, укључујући Ердогановог војног савјетника, који је ухапшен неколико дана након неуспјелог војног удара, отправника послова у Генералштабу и главног секретара у Министарству одбране.

Предсједничким декретом војна команда ставља се директно под Министарство одбране, све војне болнице прелазе у надлежност Министарства здравља и такође се проширује Врховни војни савјет, тијело задужено за одлуке по војним питањима и именовањима.

У састав овог тијела улазе замјеници турског премијера, те министри правде, спољних послова и унутрашњих послова.

Документом, који је данас објављен у Службеном гласнику, такође се затварају све војне школе, академије и институције за обуку подофицира а установљава се нови Национални универзитет за обуку официра.

Коментари / 0

Оставите коментар