Dekretom uvodi promjene u armiji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je novi predsjednički dekret kojim su uvedene izmjene u armiji nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula, čime su oružane snage stavljene više pod civilnu vlast.

Svijet 31.07.2016 | 20:38
Dekretom uvodi promjene u armiji
Dekret, koji je treći po redu nakon uvođenja tromjesečne vanredne situacije nakon neuspjelog udara, daje predsjedniku i premijer ovlaštenja da daju direktna naređenja rukovodstvu armije, vazduhoplovstva i mornarice.

Objavljeno je i otpuštanje 1.389 vojnika, uključujući Erdoganovog vojnog savjetnika, koji je uhapšen nekoliko dana nakon neuspjelog vojnog udara, otpravnika poslova u Generalštabu i glavnog sekretara u Ministarstvu odbrane.

Predsjedničkim dekretom vojna komanda stavlja se direktno pod Ministarstvo odbrane, sve vojne bolnice prelaze u nadležnost Ministarstva zdravlja i takođe se proširuje Vrhovni vojni savjet, tijelo zaduženo za odluke po vojnim pitanjima i imenovanjima.

U sastav ovog tijela ulaze zamjenici turskog premijera, te ministri pravde, spoljnih poslova i unutrašnjih poslova.

Dokumentom, koji je danas objavljen u Službenom glasniku, takođe se zatvaraju sve vojne škole, akademije i institucije za obuku podoficira a ustanovljava se novi Nacionalni univerzitet za obuku oficira.

Komentari / 0

Ostavite komentar