Ревизори контролишу пословање банака

Девет банака у БиХ налазе се под лупом независних ревизора: они су ушли у четири банке из Републике Српске и пет у Федерацији БиХ.

Република Српска 31.07.2016 | 20:01
Ревизори контролишу пословање банака
Пропаст Бобар банке и Банке Српске за само годину, константан раст неквалитетних кредита, мали обим кредитирања и други проблеми у банкарском сектору, који су испливали на површину, упалили су жути аларм који указује на потребу за јачим надзором над банкама, како ствари не би измакле контроли. Одлуку је донела Агенција за осигурање депозита БиХ и она је била итекако потребна, наводе представници власти на нивоу БиХ.

У Агенцији за банкарство Републике Српске саопштили су само то да је у току детаљни преглед квалитета активе четири банке са седиштем у Српској и да ће бити обухваћени подаци закључно са крајем 2015. године.

Претходно је Међународни монетарни фонд, у склопу припрема за склапање новог аранжмана са БиХ половином године затражио и независну ревизију најбрже растућих банака у БиХ, да би било утврђено стварно стање у њиховим билансима.

За сада није познато када ће бити окончана ревизија и када ће јавности бити предочени ревизорски извештаји о пословању банака.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

01.08.2016 07:02

Раде ревизију банака које функционишу. Зашто не раде у банкама које су пропале? Да видимо ко, како, зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2016 07:16

Њима це ревизију радити истразни органи. Имамо ли инфо о којим банкама у РС се ради?

Name

Ре ре

01.08.2016 09:09

Који истражни органи? Они у које кадрове постављају ови који су и пљачкали банке...ма дај...

Name

Ре ре

01.08.2016 21:12

У Рајфајзен, Збер и осталим страним банкама немају шта контролисати...политичари и моћници на њих немогу утицати и паре су у њима сигурне. Значи Нова банка, Павловић и ако има још која домаћа су сфера интересовања.

Name

Томи

02.08.2016 08:39

Какво је стање у Новој банци? Имам тамо несто пара, је ли досло вријеме за повлацење?