Revizori kontrolišu poslovanje banaka

Devet banaka u BiH nalaze se pod lupom nezavisnih revizora: oni su ušli u četiri banke iz Republike Srpske i pet u Federaciji BiH.

Republika Srpska 31.07.2016 | 20:01
Revizori kontrolišu poslovanje banaka
Propast Bobar banke i Banke Srpske za samo godinu, konstantan rast nekvalitetnih kredita, mali obim kreditiranja i drugi problemi u bankarskom sektoru, koji su isplivali na površinu, upalili su žuti alarm koji ukazuje na potrebu za jačim nadzorom nad bankama, kako stvari ne bi izmakle kontroli. Odluku je donela Agencija za osiguranje depozita BiH i ona je bila itekako potrebna, navode predstavnici vlasti na nivou BiH.

U Agenciji za bankarstvo Republike Srpske saopštili su samo to da je u toku detaljni pregled kvaliteta aktive četiri banke sa sedištem u Srpskoj i da će biti obuhvaćeni podaci zaključno sa krajem 2015. godine.

Prethodno je Međunarodni monetarni fond, u sklopu priprema za sklapanje novog aranžmana sa BiH polovinom godine zatražio i nezavisnu reviziju najbrže rastućih banaka u BiH, da bi bilo utvrđeno stvarno stanje u njihovim bilansima.

Za sada nije poznato kada će biti okončana revizija i kada će javnosti biti predočeni revizorski izveštaji o poslovanju banaka.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

01.08.2016 07:02

Rade reviziju banaka koje funkcionišu. Zašto ne rade u bankama koje su propale? Da vidimo ko, kako, zašto.

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2016 07:16

Njima ce reviziju raditi istrazni organi. Imamo li info o kojim bankama u RS se radi?

Name

Re re

01.08.2016 09:09

Koji istražni organi? Oni u koje kadrove postavljaju ovi koji su i pljačkali banke...ma daj...

Name

Re re

01.08.2016 21:12

U Rajfajzen, Zber i ostalim stranim bankama nemaju šta kontrolisati...političari i moćnici na njih nemogu uticati i pare su u njima sigurne. Znači Nova banka, Pavlović i ako ima još koja domaća su sfera interesovanja.

Name

Tomi

02.08.2016 08:39

Kakvo je stanje u Novoj banci? Imam tamo nesto para, je li doslo vrijeme za povlacenje?