Шта урадити ако вас убоде стршљен?

Напад роја стршљенова, током којег су данас повријеђене десетине учесника Савске регате, с тим што их је неколико било и критично, доказ су да је, при боравку у природи, потребно бити јако опрезан.

Република Српска 31.07.2016 | 19:00
Шта урадити ако вас убоде стршљен?
Стршљен је један од најопаснијих људских непријатеља у топлијем дијелу године, с тим што ријетко напада без разлога, али ако га људи случајно узнемире, често наступи прави кошмар.

Стршљен, наиме, посједује жаоку којом убризгава отров, а убод овог инсекта, који је визуелно доста сличан оси, али је много већи, може бити чак и смртоносан.

Портал ИнфоБијељина вам, због тога, доноси савјете који, злу не требало, могу бити веома корисни.

По доступним информацијама, пажњу посебно треба да обрате особе склоне алергијама и лица смањеног имунитета.

Према информацијама из медија, уколико доживите убод, најбоље је да се, за сваки случај, обратите љекару.

Препоручује се и да одмах извадите жаоку и ставите хладан облог, а уколико дође до анафилактичког шока, треба што прије позвати хитну помоћ.

Притом, ако сте често у природи и тиме изложени повећаној опасности од убода стршљена, а поготово ако сте елергични, потребно је да, уз обавезну консултацију са љекаром, из превентивних разлога имате ињекцију адреналина и таблете антихистаминика.

Дакле, уколико је жртва у животној опасности, а није у могућности да одмах дође до љекара, опасност може да ублажи унапријед припремљеном ињекцијом адреналина. 

У случају да нема алергијске реакције, на мјесто убода треба да наносите хладне облоге. Ипак, опрез никад није на одмет, јер у неким случајевима алергијска реакција може да закасни и до 10 сати, тако да се свакако савјетује да се јавите љекару.

Извор: Инфо Бијељина

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

31.07.2016 19:50

СРБи НЕБРИНИТЕ. ЈАЦИ СМО БАРЕМ ОД СТРСЉЕНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребус

31.07.2016 22:55

Мене је једном ос убо заоком у врх језика. Усао у пивску фласу, фласа стајала на једном стубу са стране салунга, бетонирали прву плоцу, ја потегао фласу, нагнуо и цап. Отекао језик и то је све. Сутрадан, све нормално. Једном сам косио у јулу и налетио на гнијездо оса, напале ме ја бацим косу и збрисем 5 метара онда опет узмем косу и покосим то мјесто око осињака у земљи. Нису ме висе нападале, мало јесу али ја махнем косом по ваздуху и осови одступе. Висе пута сам налазио стрсљеново саце по супљинама или с доње стране рогова и летава крова на супама, развалим им све то а њих сто стигнем,. побијем. Најгори су уствари обадови. Они кад убоду, зна се загнојити то мјесто. Они преносе разне вирусе и заразу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

01.08.2016 05:04

Ако си у снсд-еу. Не мозе ти нико ниста

ОДГОВОРИТЕ