Šta uraditi ako vas ubode stršljen?

Napad roja stršljenova, tokom kojeg su danas povrijeđene desetine učesnika Savske regate, s tim što ih je nekoliko bilo i kritično, dokaz su da je, pri boravku u prirodi, potrebno biti jako oprezan.

Republika Srpska 31.07.2016 | 19:00
Šta uraditi ako vas ubode stršljen?
Stršljen je jedan od najopasnijih ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine, s tim što rijetko napada bez razloga, ali ako ga ljudi slučajno uznemire, često nastupi pravi košmar.

Stršljen, naime, posjeduje žaoku kojom ubrizgava otrov, a ubod ovog insekta, koji je vizuelno dosta sličan osi, ali je mnogo veći, može biti čak i smrtonosan.

Portal InfoBijeljina vam, zbog toga, donosi savjete koji, zlu ne trebalo, mogu biti veoma korisni.

Po dostupnim informacijama, pažnju posebno treba da obrate osobe sklone alergijama i lica smanjenog imuniteta.

Prema informacijama iz medija, ukoliko doživite ubod, najbolje je da se, za svaki slučaj, obratite ljekaru.

Preporučuje se i da odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog, a ukoliko dođe do anafilaktičkog šoka, treba što prije pozvati hitnu pomoć.

Pritom, ako ste često u prirodi i time izloženi povećanoj opasnosti od uboda stršljena, a pogotovo ako ste elergični, potrebno je da, uz obaveznu konsultaciju sa ljekarom, iz preventivnih razloga imate injekciju adrenalina i tablete antihistaminika.

Dakle, ukoliko je žrtva u životnoj opasnosti, a nije u mogućnosti da odmah dođe do ljekara, opasnost može da ublaži unaprijed pripremljenom injekcijom adrenalina. 

U slučaju da nema alergijske reakcije, na mjesto uboda treba da nanosite hladne obloge. Ipak, oprez nikad nije na odmet, jer u nekim slučajevima alergijska reakcija može da zakasni i do 10 sati, tako da se svakako savjetuje da se javite ljekaru.

Izvor: Info Bijeljina

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

31.07.2016 21:50

SRBi NEBRINITE. JACI SMO BAREM OD STRSLJENA!

ODGOVORITE
Name

Rebus

01.08.2016 00:55

Mene je jednom os ubo zaokom u vrh jezika. Usao u pivsku flasu, flasa stajala na jednom stubu sa strane salunga, betonirali prvu plocu, ja potegao flasu, nagnuo i cap. Otekao jezik i to je sve. Sutradan, sve normalno. Jednom sam kosio u julu i naletio na gnijezdo osa, napale me ja bacim kosu i zbrisem 5 metara onda opet uzmem kosu i pokosim to mjesto oko osinjaka u zemlji. Nisu me vise napadale, malo jesu ali ja mahnem kosom po vazduhu i osovi odstupe. Vise puta sam nalazio strsljenovo sace po supljinama ili s donje strane rogova i letava krova na supama, razvalim im sve to a njih sto stignem,. pobijem. Najgori su ustvari obadovi. Oni kad ubodu, zna se zagnojiti to mjesto. Oni prenose razne viruse i zarazu.

ODGOVORITE
Name

pero

01.08.2016 07:04

Ako si u snsd-eu. Ne moze ti niko nista

ODGOVORITE