Ф1 - Хокенхајм: Хамилтон завршио посао за секунд, 2. и 3. мјесто за Ред бул!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон наставио је са сјајном серијом, уписао шесту победу на седам трка и без икаквих проблема је ставио у џеп Велику награду Немачке.

Остали спортови 31.07.2016 | 17:15
Ф1 - Хокенхајм: Хамилтон завршио посао за секунд, 2. и 3. мјесто за Ред бул!
Да ће низ започет у Монте Карлу бити настављен најављено је буквално у првој секунди, Британац је стартовао без грешке и иза оставио Ред бул и Ника Розберга.

Немац је на повратку на "свој" Хокенхајм требало да помрси конце тимском колеги Хамилтону, стартовао је и са пол позиције, али је све што је урадио током викенда одмах и упропастио.

Розберг је направио велики кикс, очајно је стартовао и изгледало је као да је заборавио на мењач. То га је коштало три позиције, а на челу је остао самоуверени Хамилтон.

Он је од почетка до краја одвезао без грешке, док је Розберг урпкос неколико добрих деоница током прилично досадне трке и кажњен, па је морао да се задовољи четвртим местом.

Између двојице лидера у шампионату су се по правилу налазили возачи Ред Була Макс Ферштапен и Данијел Рикардо, који су више пута били у фокусу, а који су до краја заменили места. Ово је први пут да је овај двојац заједно на подијуму, по свему приказаном потпуно заслужено.

Бодове су узели још двојац Ферарија Себастијан Фетел и Кими Раиконен, Нико Хулкенберг (Форс Индија), Џенсон Батон (Мекларен), Валтери Ботас (Вилијамс) и Серхио Перес (Форс Индија).

Након Хамилтоновог старта, први је заблистао Рикардо, који је лепим маневром затворио пролаз и покушај Розберга да већ у првој кривини надокнади део изгубљеног.

Који секунд касније, Рикардо то није успео да уради расположеном клупском колеги Максу Ферштапену, који га је сјајно обишао са спољне стране.

Након тога, од борбе на врху у дуго није било ништа, а Розбергу није помогло ни неколико кругова налик оним на квалификацијама. За то време, Хамилтон је смирено пратио упутства тима, додавао гас када треба и предност над другопласираним увећао на више од седам секунди.

Узбудљивије је било десетак позиција иза чела, где су борбу за места која доносе бодове водили Алонсо и Гутијерес, на крају су ипак остали без ичега. У првој трећини трке се оно што се Розбергу десило на старту, догодило Раиконену у питу.

Много горе од њих двојице пролазио је Маса чији се болид од самог старта мучио на стази. На крају је морао и да одустане.

На праву борбу се чекао 29. круг, пролазак кроз питове и сјајан напад Ника Розберга на Ферштапеново тада пето место, а суштински на другу позицију.

Холанђанин се буквално успавао, што је Розберг мајсторски искористио да агресивно уђе у кривину и заузме правац. Међутим, ту је настао проблем. Розберг је касно почео да скреће, па је Ферштапен зато морао да скретање обави ван стазе.

Возач Ред Була се одмах пожалио тиму да је "изгуран", а редари су објавили да ће ово наизглед оштро, али исправно претицање бити под истрагом.

Неколико кругова касније је Розбергу је и дефинитивно изречена казна од пет секунди, а он је тиму поручио да би требало да објасне дирекцији трке да раније није могао да скрене.

"Можете ли да им кажете да ми је био блокиран волан, а да се он кретао под кочењем, то је био проблем. То није дозвољено", рекао је Розберг.

За разлику од Мерцедесовог "један два" на челу у ком Хамилтон од старта води главну реч, Ред Булов је заменио позиције у 40. кругу. Рикардо је убрзао и захваљујућу супер меким гумама лагано заобишао тимског колегу за треће место и наставио да смањује предност над Розбергом.

Све бржи и бржи кругови ставили су младог Аустралијанца у фокус, а када је Розберг осим казне на стајању остао нешто дуже у боксу због механичара, Ред Булу су се дефинитивно осмехнула два места на подијуму.

Рикардо је возио сјајно и заслужио је другу позицију, покушао да нападне и Хамилтона, али је бројна публика у Немачкој ипак гледала досадну завршницу.

Екипе после трке на стази на којој није вожено прошле године сада иду на летњи одмор, све до краја августа када се вози ВН Белгије на чувеној стази Спа.

Пласман возача: Хамилтон 217, Розберг 198, Рикардо 133, Раиконен 122, Фетел 120, Ферштапен 115, Ботас 58, Перес 48, Маса 38, Хулкенберг 33...

Пласман конструктора: Мерцедес 415, Ред бул 256, Ферари 242, Вилијамс 96, Форс индија 81, Торо росо 45, Мекларен 42, ХААС 28, Рено 6, МРТ 1, Заубер 0.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар