F1 - Hokenhajm: Hamilton završio posao za sekund, 2. i 3. mjesto za Red bul!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton nastavio je sa sjajnom serijom, upisao šestu pobedu na sedam trka i bez ikakvih problema je stavio u džep Veliku nagradu Nemačke.

Ostali sportovi 31.07.2016 | 17:15
F1 - Hokenhajm: Hamilton završio posao za sekund, 2. i 3. mjesto za Red bul!
Da će niz započet u Monte Karlu biti nastavljen najavljeno je bukvalno u prvoj sekundi, Britanac je startovao bez greške i iza ostavio Red bul i Nika Rozberga.

Nemac je na povratku na "svoj" Hokenhajm trebalo da pomrsi konce timskom kolegi Hamiltonu, startovao je i sa pol pozicije, ali je sve što je uradio tokom vikenda odmah i upropastio.

Rozberg je napravio veliki kiks, očajno je startovao i izgledalo je kao da je zaboravio na menjač. To ga je koštalo tri pozicije, a na čelu je ostao samouvereni Hamilton.

On je od početka do kraja odvezao bez greške, dok je Rozberg urpkos nekoliko dobrih deonica tokom prilično dosadne trke i kažnjen, pa je morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Između dvojice lidera u šampionatu su se po pravilu nalazili vozači Red Bula Maks Ferštapen i Danijel Rikardo, koji su više puta bili u fokusu, a koji su do kraja zamenili mesta. Ovo je prvi put da je ovaj dvojac zajedno na podijumu, po svemu prikazanom potpuno zasluženo.

Bodove su uzeli još dvojac Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen, Niko Hulkenberg (Fors Indija), Dženson Baton (Meklaren), Valteri Botas (Vilijams) i Serhio Peres (Fors Indija).

Nakon Hamiltonovog starta, prvi je zablistao Rikardo, koji je lepim manevrom zatvorio prolaz i pokušaj Rozberga da već u prvoj krivini nadoknadi deo izgubljenog.

Koji sekund kasnije, Rikardo to nije uspeo da uradi raspoloženom klupskom kolegi Maksu Ferštapenu, koji ga je sjajno obišao sa spoljne strane.

Nakon toga, od borbe na vrhu u dugo nije bilo ništa, a Rozbergu nije pomoglo ni nekoliko krugova nalik onim na kvalifikacijama. Za to vreme, Hamilton je smireno pratio uputstva tima, dodavao gas kada treba i prednost nad drugoplasiranim uvećao na više od sedam sekundi.

Uzbudljivije je bilo desetak pozicija iza čela, gde su borbu za mesta koja donose bodove vodili Alonso i Gutijeres, na kraju su ipak ostali bez ičega. U prvoj trećini trke se ono što se Rozbergu desilo na startu, dogodilo Raikonenu u pitu.

Mnogo gore od njih dvojice prolazio je Masa čiji se bolid od samog starta mučio na stazi. Na kraju je morao i da odustane.

Na pravu borbu se čekao 29. krug, prolazak kroz pitove i sjajan napad Nika Rozberga na Ferštapenovo tada peto mesto, a suštinski na drugu poziciju.

Holanđanin se bukvalno uspavao, što je Rozberg majstorski iskoristio da agresivno uđe u krivinu i zauzme pravac. Međutim, tu je nastao problem. Rozberg je kasno počeo da skreće, pa je Ferštapen zato morao da skretanje obavi van staze.

Vozač Red Bula se odmah požalio timu da je "izguran", a redari su objavili da će ovo naizgled oštro, ali ispravno preticanje biti pod istragom.

Nekoliko krugova kasnije je Rozbergu je i definitivno izrečena kazna od pet sekundi, a on je timu poručio da bi trebalo da objasne direkciji trke da ranije nije mogao da skrene.

"Možete li da im kažete da mi je bio blokiran volan, a da se on kretao pod kočenjem, to je bio problem. To nije dozvoljeno", rekao je Rozberg.

Za razliku od Mercedesovog "jedan dva" na čelu u kom Hamilton od starta vodi glavnu reč, Red Bulov je zamenio pozicije u 40. krugu. Rikardo je ubrzao i zahvaljujuću super mekim gumama lagano zaobišao timskog kolegu za treće mesto i nastavio da smanjuje prednost nad Rozbergom.

Sve brži i brži krugovi stavili su mladog Australijanca u fokus, a kada je Rozberg osim kazne na stajanju ostao nešto duže u boksu zbog mehaničara, Red Bulu su se definitivno osmehnula dva mesta na podijumu.

Rikardo je vozio sjajno i zaslužio je drugu poziciju, pokušao da napadne i Hamiltona, ali je brojna publika u Nemačkoj ipak gledala dosadnu završnicu.

Ekipe posle trke na stazi na kojoj nije voženo prošle godine sada idu na letnji odmor, sve do kraja avgusta kada se vozi VN Belgije na čuvenoj stazi Spa.

Plasman vozača: Hamilton 217, Rozberg 198, Rikardo 133, Raikonen 122, Fetel 120, Ferštapen 115, Botas 58, Peres 48, Masa 38, Hulkenberg 33...

Plasman konstruktora: Mercedes 415, Red bul 256, Ferari 242, Vilijams 96, Fors indija 81, Toro roso 45, Meklaren 42, HAAS 28, Reno 6, MRT 1, Zauber 0.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar