Милиони од продаје имовине бивше СФРЈ

БиХ ће у најновијем кругу подјеле дипломатских и конзуларних представништава бивше Југославије преузети некретнине у Тунису, Кенији, Мадагаскару и Алжиру вриједне десетине милиона долара.

Босна и Херцеговина 31.07.2016 | 16:25
Милиони од продаје имовине бивше СФРЈ
Ради се о непокретној имовини која је у једнаким дијеловима подијељена између БиХ и Хрватске, а преузимање ће бити договорено између двије земље.

"Примопредаја ће бити обављена најкасније до 1. октобра, а након тога биће постигнут договор. Контакти са представницима хрватског Министарства иностраних и европских послова су у току", кажу у Министарству иностраних послова БиХ.

Од продаје зграда амбасада бивше Југославије у Бону, Њујорку, Токију и Берну и стана у Њујорку чија тржишна цијена износи око 80 милиона долара, БиХ би требало да добије око 12 милиона долара.

Стан на Петој авенији у Њујорку нико не користи, као ни зграду у Бону. У згради у Њујорку смјештена је мисија Србије при Уједињеним нацијама, а Србија користи и зграде амбасада у Токију и Берну.

Осим тих, слиједи и заједничка продаја дипломатско-конзуларних објеката у Централноафричкој Републици, Гвинеји, Замбији и Гвајани.

"Постоји и дипломатско-конзуларна имовина бивше Југославије која није наведена у додатку Анекса Б Споразума о сукцесији. Њена идентификација је у току, као и процес подјеле великог дипломатског комплекса у Бразилу, а ускоро ће бити дистрибуисана и умјетничка дјела која се налазе у дипломатско-конзуларним објектима бивше Југославије", кажу у Министарству иностраних послова БиХ.

Заједнички комитет за сукцесију дипломатско-конзуларне имовине бивше Југославије, састављен од представника БиХ, Србије, Хрватске, Македоније и Словеније, продају је договорио на састанку одржаном 4. и 5. априла у Скопљу.

У Анкари је 30. марта завршена примопредаја објекта амбасаде који је БиХ добила у процесу расподјеле са Србијом. Тај објекат БиХ је добила резолуцијом Комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше Југославије из 2006. године, док су Србији на основу истог документа припали резиденција и кућа.

Резолуцијом Комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше Југославије из 2011. године била је дефинисана обавеза примопредаје објекта амбасаде до краја 2012. године, али то још није учињено.

Састанак Заједничког комитета за сукцесију дипломатско-конзуларне имовине бивше Југославије ради убрзања процеса и спровођења споразума о сукцесији који су прије 15 година потписале државе насљеднице некадашње Југославије, одржан је и у јуну у Словенији.

Оцијењено је да подјела имовине бивше Југославије у иностранству добро напредује и да постоји могућност да убрзо буду подијељени и заједнички архиви.

Укупна вриједност имовине

Према споразуму о питањима сукцесије имовине бивше СФРЈ, процијењена вриједност дипломатско-конзуларних представништава износи 266,40 милиона долара.

Предвиђено је да БиХ припадне 15 одсто, што износи 39,96 милиона долара.

Земље у којима БиХ преузима некретнине

- Тунис

- Кенија

- Мадагаскар

- Алжир

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Семберац.

31.07.2016 14:58

МОЈ ПРЕДЛОГ ЈЕ! ДА НАПРАВИТЕ ЈОШ ЈЕДНУ YУГОСЛАВИЈУ' У ОДМА ДА ЈЕ РАЗПАРЦЕЛИШЕТЕ' ТО ЈЕ БИЗНИС :УПРАВО СЕ ТАКО НАРОД ИЗКОРИШТАВА! И БЕДА СТВАРА.

ОДГОВОРИТЕ