Свјетски поредак до 2035. године

До 2035. године Сједињене Америчке Државе би могле да се нађу у ситуацији да се Русија и Кина изједначе с њима или да превазиђу Запад на економском и војном плану, наведено је у документу „Опште оперативне околности 2035“ који је објавио Истраживачки центар Пентагона.

Свијет 31.07.2016 | 15:44
Свјетски поредак до 2035. године
У извјештају се наводи да ће за 20 година САД и њихови савезници живјети у свијету у којем ће формирање глобалног поретка у облику на који су они навикли послије завршетка Хладног рата бити сложено, ако не и немогуће.

„Државе чији утицај стално расте, на примјер Кина, Русија, Индија, Иран и Бразил, све чешће изражавају незадовољство својим позицијама, правима и овлашћењима у постојећем међународном систему“, наведено је у истраживању.

Русија ће наставити да модернизује своје копнене, ваздушне и морнаричке међуконтиненталне нуклеарне капацитете и да остварује мјере обуздавања, међу којима су „неочекиване нуклеарне вјежбе, летови бомбардера и стратешки извиђачки летови изнад територије САД“.

У извјештају се Русија, Кина, Индија и друге земље називају „државама-ревизионистима“ које ће закључивати алтернативне савезничке споразуме док ће ресурси Запада који се смањују негативно утицати на доминацију Вашингтона у свијету.

Наглашава се да засад нема те снаге која би отворено могла да се супротстави глобалном утицају Америке, али да се она и њени савезници и партнери више не развијају брзином којом се развијају њихови потенцијални супарници.

„И не само то, будућа научна и техничка достигнућа довешће до учвршћивања паритета играча на свјетској сцени и омогућиће потенцијалним противницима да ефикасније упуте изазов глобалним интересима САД-а”, закључује се у извјештају.

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Матора Дртина

31.07.2016 14:35

Америка да је била паметна могла је да освоји свијет кока-колом,рокен-ролом,фармеркама,холивудским филмовима,али не,њима то није било довољно па су поцели и да туку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

31.07.2016 14:59

Борба се води око природни ресорса на земљи. Будуце ратове водице роботи!

Name

ТАКО ЈЕ било.

31.07.2016 15:04

НЕБИ БИЛО ТОГА У ЕВРОПИ' ШТАСЕ ДОГАЖА;ДА НИЈЕ 1920 Е ВИЛСОН' ПОЗВАО, 26 ТО'ГОИШЊЕГ! ЕДВАРДА БЕРНАЈС-У ПАРИЗ:ПОДПИСАН СПОРАЗУМ ' О ДЕМОКРАЦИЈИ? ЕЕ САДЕ ЈЕ ИМАТЕ.

Name

Мали Легија

31.07.2016 15:31

На војном плану Русија је вец сада јаца од Запада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.07.2016 15:51

Добро би било али погледај цифре и струцне податке они говоре сасвим несто друго .Русија и не тези томе да контролисе и угњетава цитав свијет.

Name

Ре:

31.07.2016 17:30

Ре: Мд А, чије ти то "цифре и стручне податке" гледаш? Неких америчких "експерата", можда? Пронађи мало истине, па прочитај. Има доста релевантних извора. Бато, знаш како, и овај чланак изнад је фабриковао Пентагон и ко овоме вјерује, у најмању руку је ретард. Да је Америка супериорна сила, па они би одавно кренули да згазе Русију. Иначе, не смију ни да погледају на страну Русије, а камо ли да им на памет падне таква сулуда идеја. Таман имају толико мозга да знају да од њих не би остао ни камен на камену. Само један дан дихт ембарга Америци и готов посао, без и једног испаљеног метка. Неки дијелови Америке немају воде да се напију, док је не довезу танкерима из Авганистана, шта даље да се прича?! Земља заснована на глобалним лажима. Енде! :)

Name

Мд

31.07.2016 18:31

Па погледај званицне податке и једне и друге и видјецес да Америка улазе 13 пута висе новца у наоурузање него Русија.

ОДГОВОРИТЕ