Svjetski poredak do 2035. godine

Do 2035. godine Sjedinjene Američke Države bi mogle da se nađu u situaciji da se Rusija i Kina izjednače s njima ili da prevaziđu Zapad na ekonomskom i vojnom planu, navedeno je u dokumentu „Opšte operativne okolnosti 2035“ koji je objavio Istraživački centar Pentagona.

Svijet 31.07.2016 | 15:44
Svjetski poredak do 2035. godine
U izvještaju se navodi da će za 20 godina SAD i njihovi saveznici živjeti u svijetu u kojem će formiranje globalnog poretka u obliku na koji su oni navikli poslije završetka Hladnog rata biti složeno, ako ne i nemoguće.

„Države čiji uticaj stalno raste, na primjer Kina, Rusija, Indija, Iran i Brazil, sve češće izražavaju nezadovoljstvo svojim pozicijama, pravima i ovlašćenjima u postojećem međunarodnom sistemu“, navedeno je u istraživanju.

Rusija će nastaviti da modernizuje svoje kopnene, vazdušne i mornaričke međukontinentalne nuklearne kapacitete i da ostvaruje mjere obuzdavanja, među kojima su „neočekivane nuklearne vježbe, letovi bombardera i strateški izviđački letovi iznad teritorije SAD“.

U izvještaju se Rusija, Kina, Indija i druge zemlje nazivaju „državama-revizionistima“ koje će zaključivati alternativne savezničke sporazume dok će resursi Zapada koji se smanjuju negativno uticati na dominaciju Vašingtona u svijetu.

Naglašava se da zasad nema te snage koja bi otvoreno mogla da se suprotstavi globalnom uticaju Amerike, ali da se ona i njeni saveznici i partneri više ne razvijaju brzinom kojom se razvijaju njihovi potencijalni suparnici.

„I ne samo to, buduća naučna i tehnička dostignuća dovešće do učvršćivanja pariteta igrača na svjetskoj sceni i omogućiće potencijalnim protivnicima da efikasnije upute izazov globalnim interesima SAD-a”, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Matora Drtina

31.07.2016 14:35

Amerika da je bila pametna mogla je da osvoji svijet koka-kolom,roken-rolom,farmerkama,holivudskim filmovima,ali ne,njima to nije bilo dovoljno pa su poceli i da tuku.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

31.07.2016 14:59

Borba se vodi oko prirodni resorsa na zemlji. Buduce ratove vodice roboti!

Name

TAKO JE bilo.

31.07.2016 15:04

NEBI BILO TOGA U EVROPI' ŠTASE DOGAŽA;DA NIJE 1920 E VILSON' POZVAO, 26 TO'GOIŠNJEG! EDVARDA BERNAJS-U PARIZ:PODPISAN SPORAZUM ' O DEMOKRACIJI? EE SADE JE IMATE.

Name

Mali Legija

31.07.2016 15:31

Na vojnom planu Rusija je vec sada jaca od Zapada....

ODGOVORITE
Name

Md

31.07.2016 15:51

Dobro bi bilo ali pogledaj cifre i strucne podatke oni govore sasvim nesto drugo .Rusija i ne tezi tome da kontrolise i ugnjetava citav svijet.

Name

Re:

31.07.2016 17:30

Re: Md А, чије ти то "цифре и стручне податке" гледаш? Неких америчких "експерата", можда? Пронађи мало истине, па прочитај. Има доста релевантних извора. Бато, знаш како, и овај чланак изнад је фабриковао Пентагон и ко овоме вјерује, у најмању руку је ретард. Да је Америка супериорна сила, па они би одавно кренули да згазе Русију. Иначе, не смију ни да погледају на страну Русије, а камо ли да им на памет падне таква сулуда идеја. Таман имају толико мозга да знају да од њих не би остао ни камен на камену. Само један дан дихт ембарга Америци и готов посао, без и једног испаљеног метка. Неки дијелови Америке немају воде да се напију, док је не довезу танкерима из Авганистана, шта даље да се прича?! Земља заснована на глобалним лажима. Енде! :)

Name

Md

31.07.2016 18:31

Pa pogledaj zvanicne podatke i jedne i druge i vidjeces da Amerika ulaze 13 puta vise novca u naouruzanje nego Rusija.

ODGOVORITE