Лозница: Пресуда за изнуду од 20.000 евра

Судско веће Основног суда у Лозници, којим је председавао судија Драган Мартиновић, прогласило је кривим Љубинка Т, Милана Д, Недељка Б и Душана за изнуду 20.000 евра од породице Чолић из Лознице, која се догодила почетком 2005. године.

Србија 31.07.2016 | 13:50
Лозница: Пресуда за изнуду од 20.000 евра
Љубинко и Недељко су осуђени на по шест месеци затвора, Милан на казну за месец дана дужу од њих, Душан је "зарадио" условну казну затвора од шест месеци под условом да кривицу не понови у року од годину дана после правоснажности.

Љубинку Т, иначе бившем полицајцу, одбијена је тужба за неовлашћено држање ватреног оружја, муниције или експлозивних материјала, мада му је, приликом претреса, пронађен 91 метак, калибра 7,62 за аутоматско оружје.

Занимљиво је, у најмању руку, што се више од 11 година чекало на ову, иначе, прву пресуду која је неправоснажна, јер право жалбе има и одбрана и ОЈТ из Лознице, које је заступала заменик ОЈТ Миљана Алексић. Догађај због кога је осуђена ова "четворка", још је у јако свежем сећању многим Лозничанима, јер је породица која се нашла на мети изнуђивача, доживела постављања експлозива у два наврата, зашто је коришћена и "зоља".

Љубинко Т. је после тог догађаја у свој досије дописао и осуду за лажно представљање, наношење тешких телесних повреда и увреду. Суд му је, ипак, при одређивању казне ценио као олакшавајуће околности "коректно понашање на суду и слабо имовно стање".

Милан Д, који је добио седам месеци затвора, слови за човека који, с разлогом, треба да слави овдашњу "палату правде" из бивших времена. За разна кривична дела, која су суђења у овом суду, осуђиван је условним или новчаним казнама и то, како смо установили, најмање 10 пута.

Од породице Чолић, која слови за озбиљну и часну у граду, тражено је 20.000 евра, како би их они који то чине оставили на миру. Чолићи су спремили паре, али и случај пријавили полицији, која је обележила новчанице и предузела све потребне кораке да кривце ухапси у Београду, у тренутку кад су мислили да их само неколико минута дели од поделе плена.

Судија која је раније судила овај предмет, у међувремену, отишла је у пензију, а, како сматрају иоле упућени, ова пресуда и чињеница да је прва која је донета 11 година после учињеног дела, сведочи о лозничким (не)приликама које вуку корене до данашњих дана.

Интересантно је да су, и Љубинку Т. и Милану Д, казне повећавали апелациони судови, док је Милан у Лозници остајао, увек, без затворске казне, а Љубинко је осуђиван на шест месеци, како неки кажу, што у шали, што у збиљи, "ваљда таман да је могао, да је тако остало, да се врати у полицијске редове".

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јагода.

31.07.2016 12:50

Ја'јакога ми суда.МОМЦИ у БУДУЋЕ пазите како радите.толико година су спавали,и они ће нама да гарантују сугурност???

ОДГОВОРИТЕ