Loznica: Presuda za iznudu od 20.000 evra

Sudsko veće Osnovnog suda u Loznici, kojim je predsedavao sudija Dragan Martinović, proglasilo je krivim Ljubinka T, Milana D, Nedeljka B i Dušana za iznudu 20.000 evra od porodice Čolić iz Loznice, koja se dogodila početkom 2005. godine.

Srbija 31.07.2016 | 13:50
Loznica: Presuda za iznudu od 20.000 evra
Ljubinko i Nedeljko su osuđeni na po šest meseci zatvora, Milan na kaznu za mesec dana dužu od njih, Dušan je "zaradio" uslovnu kaznu zatvora od šest meseci pod uslovom da krivicu ne ponovi u roku od godinu dana posle pravosnažnosti.

Ljubinku T, inače bivšem policajcu, odbijena je tužba za neovlašćeno držanje vatrenog oružja, municije ili eksplozivnih materijala, mada mu je, prilikom pretresa, pronađen 91 metak, kalibra 7,62 za automatsko oružje.

Zanimljivo je, u najmanju ruku, što se više od 11 godina čekalo na ovu, inače, prvu presudu koja je nepravosnažna, jer pravo žalbe ima i odbrana i OJT iz Loznice, koje je zastupala zamenik OJT Miljana Aleksić. Događaj zbog koga je osuđena ova "četvorka", još je u jako svežem sećanju mnogim Lozničanima, jer je porodica koja se našla na meti iznuđivača, doživela postavljanja eksploziva u dva navrata, zašto je korišćena i "zolja".

Ljubinko T. je posle tog događaja u svoj dosije dopisao i osudu za lažno predstavljanje, nanošenje teških telesnih povreda i uvredu. Sud mu je, ipak, pri određivanju kazne cenio kao olakšavajuće okolnosti "korektno ponašanje na sudu i slabo imovno stanje".

Milan D, koji je dobio sedam meseci zatvora, slovi za čoveka koji, s razlogom, treba da slavi ovdašnju "palatu pravde" iz bivših vremena. Za razna krivična dela, koja su suđenja u ovom sudu, osuđivan je uslovnim ili novčanim kaznama i to, kako smo ustanovili, najmanje 10 puta.

Od porodice Čolić, koja slovi za ozbiljnu i časnu u gradu, traženo je 20.000 evra, kako bi ih oni koji to čine ostavili na miru. Čolići su spremili pare, ali i slučaj prijavili policiji, koja je obeležila novčanice i preduzela sve potrebne korake da krivce uhapsi u Beogradu, u trenutku kad su mislili da ih samo nekoliko minuta deli od podele plena.

Sudija koja je ranije sudila ovaj predmet, u međuvremenu, otišla je u penziju, a, kako smatraju iole upućeni, ova presuda i činjenica da je prva koja je doneta 11 godina posle učinjenog dela, svedoči o lozničkim (ne)prilikama koje vuku korene do današnjih dana.

Interesantno je da su, i Ljubinku T. i Milanu D, kazne povećavali apelacioni sudovi, dok je Milan u Loznici ostajao, uvek, bez zatvorske kazne, a Ljubinko je osuđivan na šest meseci, kako neki kažu, što u šali, što u zbilji, "valjda taman da je mogao, da je tako ostalo, da se vrati u policijske redove".

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jagoda.

31.07.2016 14:50

Ja'jakoga mi suda.MOMCI u BUDUĆE pazite kako radite.toliko godina su spavali,i oni će nama da garantuju sugurnost???

ODGOVORITE