Луција Кимани-Марчетић о ОИ: Први циљ ми је - завршити трку!

Луција Кимани Марчетић на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру трчаће маратон.

Остали спортови 31.07.2016 | 11:15
Луција Кимани-Марчетић о ОИ: Први циљ ми је - завршити трку!
Луција Кимани Марчетић представљаће Босну и Херцеговну на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру у најтежој атлетској дисциплини маратону.

За Луцију ће то бити треће учешће на највећој планетарној спортској смотри. Претоходно је била дио олимпијске породице на играма 2008. године у Пекингу и четири године касније у Лондону. За МОНДО је говорила о припремама за Рио.

"Припреме за Рио се ближе крају. Наравно припреме за маратон увијек су захтјевне и тешке. Трају до осам седмица и тада је потребно претрчати и до 1000 км. Маратон представља спој психичке и физичке припреме. Обично се каже да је маратон најтежа атлетска дисциплина па зато су и припреме за маратон најтеже, рекла је за МОНДО Луција.

Као и већина спортиста у БиХ није имала идеалне услове за припреме. Разлог наравно финансије.

"Што се тиче финансирања било је проблем, али не само за нас него и за већину БИХ спортиста. Олимпијски комитет БИХ је у оквиру својих могућности помогао припреме. Исто тако захвалност дугујемо министарству породице омладине и спорта у Влади Републике Српске, као и предсједнику Републике Српске на подршци“, објашњава сурову реалност вхунских спортиста у БИХ атлетичарка рођена у Кенији.

Питали смо је да упореди припреме за Рио са онима од прије четири године када је ишла у Лондон.

"Разлика у односу на Лондон 2012. је огромна, прије свега свега у односу на временске услове.Температура од 28 степени и велика влажност никако нису нешто што је добро за маратон, али за свих 120 такмичарки биће исти услови", сматра Луција.

У таквим условима тешко је било шта обећати.

"Што се очекивања тиче прије свега циљ је завршити трку и наравно на крају заузети што бољи  пласман".

На крају дала је искрен одговор шта мисли у фамозном Зика вирусу због којег су многи врхунски спортисти одустали од наступа у Бразилу.

„Зика вирус се налази на цијелој планети тако да нема страха бар код нас. Мислим да је зика вирус само изговор због октазивања", завршила је Луција Кимани Марчетић.

Луција Кимани:

Лични рекорд: 2.34,48

Најбоље вријеме у 2016: 2.40,20 Најбоље у свијету: 2.19,41

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар