Lucija Kimani-Marčetić o OI: Prvi cilj mi je - završiti trku!

Lucija Kimani Marčetić na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru trčaće maraton.

Ostali sportovi 31.07.2016 | 11:15
Lucija Kimani-Marčetić o OI: Prvi cilj mi je - završiti trku!
Lucija Kimani Marčetić predstavljaće Bosnu i Hercegovnu na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u najtežoj atletskoj disciplini maratonu.

Za Luciju će to biti treće učešće na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri. Pretohodno je bila dio olimpijske porodice na igrama 2008. godine u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu. Za MONDO je govorila o pripremama za Rio.

"Pripreme za Rio se bliže kraju. Naravno pripreme za maraton uvijek su zahtjevne i teške. Traju do osam sedmica i tada je potrebno pretrčati i do 1000 km. Maraton predstavlja spoj psihičke i fizičke pripreme. Obično se kaže da je maraton najteža atletska disciplina pa zato su i pripreme za maraton najteže, rekla je za MONDO Lucija.

Kao i većina sportista u BiH nije imala idealne uslove za pripreme. Razlog naravno finansije.

"Što se tiče finansiranja bilo je problem, ali ne samo za nas nego i za većinu BIH sportista. Olimpijski komitet BIH je u okviru svojih mogućnosti pomogao pripreme. Isto tako zahvalnost dugujemo ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, kao i predsjedniku Republike Srpske na podršci“, objašnjava surovu realnost vhunskih sportista u BIH atletičarka rođena u Keniji.

Pitali smo je da uporedi pripreme za Rio sa onima od prije četiri godine kada je išla u London.

"Razlika u odnosu na London 2012. je ogromna, prije svega svega u odnosu na vremenske uslove.Temperatura od 28 stepeni i velika vlažnost nikako nisu nešto što je dobro za maraton, ali za svih 120 takmičarki biće isti uslovi", smatra Lucija.

U takvim uslovima teško je bilo šta obećati.

"Što se očekivanja tiče prije svega cilj je završiti trku i naravno na kraju zauzeti što bolji  plasman".

Na kraju dala je iskren odgovor šta misli u famoznom Zika virusu zbog kojeg su mnogi vrhunski sportisti odustali od nastupa u Brazilu.

„Zika virus se nalazi na cijeloj planeti tako da nema straha bar kod nas. Mislim da je zika virus samo izgovor zbog oktazivanja", završila je Lucija Kimani Marčetić.

Lucija Kimani:

Lični rekord: 2.34,48

Najbolje vrijeme u 2016: 2.40,20 Najbolje u svijetu: 2.19,41

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar