Додик посустао, састаје се са Изетбеговићем

Предсједник Републике Српске и предсједник СНСД-а Милорад Додик и бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић састаће се сутра у згради заједничких институција БиХ у Источном Сарајеву – незванично сазнаје БН телевизија.

Република Српска 30.07.2016 | 19:40
Додик посустао, састаје се са Изетбеговићем
Сусрет двојице лидера биће одржан на иницијативу специјалног представника ЕУ у БиХ Ларса-Гунара Вигемарка, а осим кредита ММФ-а и механизма координације, тема разговора биће и даља судбина јавних РТВ система у БиХ.

О састанку Додика и Изетбеговића говори се данима. Информацију о њиховом “фамозном” сусрету први је пласирао “Дневни аваз”, чији је власник Фахрудин Радончић, лидер Савеза за бољу будућност БиХ, који је сада у великој љубави са Изетбеговићевом СДА.

Тај страначки круг љубави могао би ускоро и да се прошири, јер су лидери СНСД-а и СДА-а, након надмудривања, одлучили да ставе тачку на међусобне спорове у вези са европским интеграцијама БиХ.

Како БН телевизија сазнаје за одржавање састанка Додика и Изетбеговића инсистирао је специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који је убјеђивао и предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића из СДА, али је он то одбио.

За локацију сусрета Додика и Изетбеговића одабрана је луксузна нова зграда заједничких институција БиХ у Источном Сарајеву, која одавно зјапи празна. И док је Избеговићу, како је говорио свеједно гдје ће се видјети, Додик се, очигледно предомислио, јер му Изетбеговић, ипак, неће доћи у Бањалуку.

“Прије неколико дана звали су мој кабинет сарадници из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића распитивали су се о могућности састанка. Као члан Предсједништва Бнека изволи у Републику Српску, можемо да се састанемо у мом кабинету, да причамо о институционалним вриједностима”, ово је недавно Срни изјавио Додик.

Како БН ТВ сазнаје, главна тема састанка Додика и Изетбеговића у Источном Сарајеву биће коначно усаглашавање механизма координације и писма намјере за кредит Међународног монетарног фонда, али бавиће се и судбином јавних РТВ система.

Подсјећамо, прије неколико дана Додик је истакао да неће бити никаквог састанка СНСД-а и СДА, али да је спреман за разговоре на нивоу - предсједник Републике Српске са Председништвом БиХ. Додик је оптужио СДА за уцјене и лошу атмосферу у БиХ, али је потврдио:

“Моја уставна дужност је да се састанем са свима и разговарам о свим тим темама. Ако је састанак модифициран и креиран на тај начин, апсолутно није никакав проблем. Не знам када ћемо са састати", рекао је Додик за РТРС.

Познаваоци прилика у БиХ сматрају да игра мачке и миша између Додика и Изетбеговића користи обојици, поготово у вријеме када почиње борба за гласове на локалним изборима. Остаје да се види да ли ће овај њихов сусрет бити увертира за повратак СНСД-а у власт на нивоу БиХ.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН телевизије