Лефкада - одмор обојен тиркизом

Рајско острво у Јонском мору примерено је српском џепу. Позната по дивљим плажама, до којих се најчешће тешко стиже. Цене апартмана у сезони су од 400 до 700 евра.

Путовања 30.07.2016 | 18:26
Лефкада - одмор обојен тиркизом
Рајско острво Лефкада, не веће од 300 квадратних километара, удаљено је око 1.000 километара од Београда и до њега се стиже, ако нема гужве на граници, за 11-13 сати. Налази се на Јонском мору, а са копном је повезано превлаком дугом два километра и покретним мостом, који се по потреби помера да би јахте ушле или изашле из чувене марине у главном граду Лефкасу.

Острво је препуно борових шума и маслињака, а дуж коловоза има и дрвећа лимете и палми, са којих висе гроздови банана. Лефкада је позната по дивљим, неуређеним плажама, до којих се најчешће тешко стиже: уским путевима са серпентинама, где се једва мимоиђу два возила, кроз шуму или преко стења. Али, сваки напор је на крају награђен незамисливо тиркизним, топлим морем, и чистим пешчаним, шљунковитим или невероватно белим каменитим плажама.

Најпознатије су Мегали Петра (стиже се преко оштрог камењара), Милос (пут од двадесетак минута узбрдо кроз шуму), Порто Кацики (силази се низ стотинак степеница), Егремни (разрушена је после земљотреса, па јој је са копна скоро немогуће прићи, али се до ње организују излети чамцима), Агиофили, Василики (центар сурфера), мноштво увала...

Најпознатија организована плажа, пуна кафића, Катизма, због отвореног мора гро сезоне нуди узбудљиво купање на таласима. Комплет, сунцобран и две лежаљке кошта од пет до седам евра.

Цене апартмана у сезони крећу се од 400 до 500 евра у јулу, а од 600 до 700 у августу. Ноћење са доручком у хотелу по особи кошта од 40 до 330 евра, у зависности од хотела.

Највећи број наших туриста иде у Нидри, друго место по величини на острву, али доста њих је смештено и у мањим местима уз обалу ка Лефкасу. Сам Лефкас, осим познате марине, има и старо утврђење Санта Маура, шармантне, камене уличице, летњу позорницу, мноштво таверни и неуобичајено велики број цркава.

НАЈБОЉИ ИЗЛЕТИ

Најпопуларнији излет подразумева обилазак неколико плажа на Лефкади, одлазак до Итаке и Кефалоније, и купање пловидбу око чувеног острвцета Скорпиос, које је некада припадало моћним Оназисима, а сада га је на 99 година изнајмио руски богаташ Дмитриј Риболовљев. За 35-60 евра на дан можете и сами изнајмити моторни чамац с тендом, којим можете обићи острвце Меганиси, препуно тиркизних увала. На њему је позната пећина Папаниколис, односно Даимонас, у којој се, после капитулације Грчке, 1941. године, скривала подморница и користила пећину као базу за подводне операције

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар