Десет знакова да радите с психопатом

Ендру Фас, бивши извршни директор две највеће компаније за малопродају у Канади, открио је на тежи начин да иживљавање није резервисано само за школарце.

Свијет 30.07.2016 | 18:20
Десет знакова да радите с психопатом
Фас је доживео то да му колега хакује смартфон и имејл, а од истог човека добијао је и претње смрћу, пише магазин Бизнис инсајдер.

Са циљем да помогне другима да што лакше и брже препознају овај тип људи, Фас је написао књгу “Тхе Буллy Трап”, у којој предлаже увођење психолошког теста за сваког сваког унајмљеног или унапређеног радника.

Шта би психолози тестирали? Оних 20 знакова на листи психопатије коју је саставио реномирани психолог Роберт Харе.

Психопата можда неће испољити све особине, али неће успети ни да прикрије бар неколико њих, истиче Фас.

Ових десет знакова указују на то да је неко од ваших колега можда психопата:

Имају садистичке мотиве и намере

Уместо да успоставе међусобно поштовање са колегама или подређенима, психопате мотивишу друге путем страха, а намера им је да особу униште на психичком плану. Управо ова карактеристика је оно што психопату одваја од строгог колеге или шефа.

Играју на карту харизме

Психопате су мајстори у томе да себе представе на најбољи могући начин. Одлични су у успостављању и одржавању конверзације, а њихове „невероватне али истините“ приче, као и повремени комплименти које упућују другима чине да други људи имају високо мишљење о њима.

Харе наводи случај када је једна од његових ученица отишла у затвор с намером да интервјуише једног од затвореника. Мушкарац јој је за време разговора упутио неколико комплимената у вези са изгледом, који су учинили да се на крају интервјуа осећа необично лепо.

"Када сам изашла из зграде, нисам могла да поверујем да сам у том тренутку пала на тако отрцане реченице”, рекла је.

Имају врло високо мишљење о себи

Психопате себе виде као центар универзума. У својој глави су себи толико битни, да остале људе виде само као алатке за остваривање својих планова. Пошто не вреднују и не поштују друге, врло често живе као паразити.

Пуни су самопоуздања чак и када их суочите са доказима 

Психопате је могуће препознати по енормно великој количини самопоуздања, пише доктор Вилијам Хирштајн у чланку за Псyцхологy Тодаy. Чувајте се колега које не престају да хвале себе.

Психопате су патолошки лажови

Једном када психопата почне да лаже – нема краја, и не жели да стане. За разлику од других људи, психопате не брине да ли ће неко открити њихову лаж јер ће поново слагати како би покрили себе.

Мисле да су изузети од правила

Психопате су толико концентрисане на себе и хладнокрвне, да сматрају да се нормална друштвена правила не односе на њих. Они верују да могу да се извуку са било којом врстом друштвено неприхватљивог понашања, пише социјални радник и психотерапеут Ејми Морин.

Манипулативни су

Фас наводи да су психопате прави мастори у следеће три категорије – манипулација, обмана и изврдавање. Када је све у реду, они ће врло радо прихватити све заслуге, али чим нешто пође по злу, наћи ће жртвеног јарца на којег ће свалити сву кривицу.

Имају бихевиоралне проблеме још од малих ногу

Фас наводи да су силеџије на радном месту највероватније биле силеџије и у детињству.

„Оно што им је било дозвољавано да раде у школи они даље преносе у радно окружење“, објашњава Фас.

Један од знакова су упорно лагање, варање, крађа, пироманија, злоупотреба психоактивних супстанци, изостајање са часова, вандализам и прерана секуалност. Упркос томе што многа деца могу испољити такво понашање, психопате то раде знатно чешће и у знатно већој мери.

Не осећају кајање или кривицу

Психопате не брину последице њиховог понашања, чак и када својим понашањем повређују друге људе, што може бити повезано са њиховом изузетном способношћу за рационализовањем сопствених поступака, пише Харе на ПсyцхологyТодаy.цом.

Он наводи случај мушкарца који је избо ножем жртву, а уместо према њој, сажаљење је осећао само према себи: “Он ће провести пар месеци у болници, док ја трунем овде у затвору”, изјавио је мушкарац.

Њихови дугорочни циљеви нису реалистични

Иако психопате често не успевају да остваре своје грандиозне циљеве јер су лоши планери, увек очекују од других да им се повинују. “Чак и када је немогуће обавити неки задатак, психопате га оправдавају јер је, у њиховим ограниченим умовима, у питању разуман циљ”, наводи Фас.

Извор: Б92

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дјецко

30.07.2016 16:52

То је цитав Политицки Врх у БИХ све су то психопате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дечак

30.07.2016 17:56

Пре свега муслимани.

Name

рс

30.07.2016 21:56

Ниси ти добар с главом, што би рекао народ.

Name

мами

30.07.2016 17:11

Психопате су опасни ликови! Поприлицно поремећени и настрани! Теско им се супродставити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приправник

30.07.2016 18:09

Знам једног ради у дому здравља у Мркоњиц Граду др породицне медицине лезао у висе наврата на психијатрији правосназно осудјиван за фалсификовање и превару и тај лик вам лијеци људе и издаје рецепте и прописује лекове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

назалост

30.07.2016 18:15

Карактеристике министра здравја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децак

30.07.2016 18:19

Не кењај дзабе него у свима на земаљској кугли од народа има њиха а ти први!

ОДГОВОРИТЕ
Name

психопата из лактаса

30.07.2016 21:00

Први знак је ако стално пријети да це одрзати РЕФЕРЕНДУМ,о отцјепљењу,бољег дијела БИХ,гдје теце мед и млијеко и гдје се никад боље није зивило,и ако народ гласа за психопату из лактаса,на слиједецим изборима,профурацемо и Свицарску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

30.07.2016 21:05

Дје ме најде,све моје карактеристике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И џаба причати

30.07.2016 21:54

Директорица Дјецијег дома " Рада Врањесевиц" имала све наведене карактеристике, и то се знало, али је имала јаку схему код министра здравља Шкрбица па се бјесомучно иживљавала и на дјеци и на радницима- правила од њих мљевено месо. Па је тако науцила и свог помоцника Кајкута који је садасњи директор дома па се исто понавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

30.07.2016 22:00

Има их пар у фирми гдје радим. Тески слуцајеви. Испољавају бас све те особине које су у тексту описане. А најобицнији цумур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либеро

30.07.2016 22:16

По овом опису, Милорад Додик је неизљецив слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Времена

31.07.2016 06:31

У добрим временима где влада ред,рад,цест,цаст и мир они су кроз своје истицање лако препознатљиви. У лосим временима "пливају са матицом" нису упадљиви, цак се пореде са успесним,здравим људима. Е сад,где се ми налазимо и где припадамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

31.07.2016 10:40

"Времена" све је тако како је написано! Ми смо ту где јесмо. Ја сам упозорио на настрано понасање директора па казњен и то дебело. Нити је ко хтео тиме да се позабави нити је власт имала слуха! То су све неизлециви људи психопате са лосим генима! Бог нека их спаси и нека им опрости!