Прича се о миру, а лете провокације

После серије протестних нота и спорних судских одлука у троуглу Београд-Загреб-Сарајево у региону расте напетост, а провокације лете на све стране.

Регион 30.07.2016 | 16:40
Прича се о миру, а лете провокације
Министар Никола Селаковић рекао је да Србија неће трпети провокације и да неопрезне изјаве из комшилука сведоче о државничкој недораслости.

Аналитичари упозоравају да у региону нема довољно политичке воље да се ситуација смири.

Варљиво лето сигурно јесте, питање је само у којој смо години, јер за регион и даље важи девиза - прича се о миру и стабилности, а дела се провокацијама.

Размену протестних нота Београда и Загреба, прекинуло је Сарајево.

Министар правде у техничкој влади Никола Селаковић поруке председавајућег председништва БиХ Бакира Изетбеговића у Новом Пазару, објашњава као ствари на које се мора одреаговати.

“Нећемо толерисати да неко дође у нашу кућу да нам гура прст у око и провоцира, али ћемо памтити кад смо ми били у нешто што би он назвао својој кућом да смо избегавали линчовање и атентате. Мислим да није толико глуп да не схвата да између Рашке тј Санџака и Републике Српске нема, није је било, нити ће бити знак једнакости”, наводи Селаковић.

Читав регион подгрева се предизборном атмосфером. Хрватска, Македонија, Црна Гора пред изборима, РС очекује гласање на локалу, а Србија је у процесу формирања Владе.

У Центру за спољну политику кажу да јака политичка воља да се регион ослободи кризе тренутно није једнако распоређена у троуглу Београд-Загреб-Сарајево.

Како наводе, начин на који комуницирају ти центри не води ничему добром.

“То су уобичајени начини комуникације, нешто што не одступа од дипломатске праксе. То није пожељно за добре и квалитетне билатарелне односе, али очигледно да ће нас та новија историја и даље оптерећивати”, истиче Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Став Владе је објашњава Селаковић да мудрим и трпељивим понашањем, без гласних и тешких речи, Србија буде сидро стабилности. Он сматра да такву намеру Владе не омета технички мандат.

“Бојим се да салве неопрезних и провокативних изјава и још горе поступака само сведоче о нечијој државничкој недораслости. Поносан сам што је Србија држава дораслих који знају да наша реч некога може да кошта безбедности у региону”, истиче министар правде у техничком мандату.

Према његовим речима, некада јаке и узавреле емоције у себи треба сузбијати и водити политику хладне главе, разговарати са свима и тражити решења за проблеме.

Потрагу за тим решењима требало би започети већ ове јесени и то, процењују стручњаци, применом Декларације коју су договорили Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић.

Извор: Б92

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

или сви или нико

30.07.2016 15:08

"""Потрагу за тим решењима требало би започети већ ове јесени и то, процењују стручњаци, применом Декларације коју су договорили Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић.""" Бас се питам како та 'декларција' обавезује муслимане који зиве у Босни и уопсте нису консултовани око израде те декларације Да не буде као оно када су Милосевиц и Тудјман у кафани делили Босну и цртали мапу на салвети а све зврсило ратом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Але

30.07.2016 18:29

Браво

Name

9 јануар

30.07.2016 21:29

Ста има Вуциц и Колинда са Босном,они се договорили у вези Србије и Хрватске,мјесас забе и бабе!!!

Name

Ронy

30.07.2016 15:12

Лете варнице, а неки дан Вучић обасипа цвијећем Колинду. Исти случај БиХ - Србија. Ова генерација политичара никад гора није била откако свијет постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

30.07.2016 15:50

Ста балкански политицари и народи могу нудити осим насиља,убијања,вриједјања,лагања ,крадје и свега сто уз ово набројано иде.Тразимо од Бога да нам помогне а не питамо се, да ли смо то заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна и Херцеговина

30.07.2016 16:11

Ма обицан народ нити има кад нити му је до свадје , то раде политицари и то се онда преноси на народ , политицари на тај нацин остају на власти иако су давно заслузили да оду , ја сам одгојен тако да не мрзим никога , то апелујем и на остале , здрави били ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

30.07.2016 16:31

Слазем са са тобом .мени као Босњаку ниеста не фали у Републици Српској,звим ко сви и Републику Српску сматрам за своју дрзаву,ко хоце рат у куци му био,пустите нормалан народ да зиви.зар се нисте науцили 1992-95

Name

@харис

30.07.2016 19:33

де ба Милораде мани се тастатуре

Name

КПЈ

30.07.2016 16:43

Мени као комунисти је доста висе политике и националних интереса,док нам се народ исељава у потрази за послом. Нико не ради за боље сутра.Народ је гладан. Само лопови и криминалци зиве. Фуј,гади ми се друство и дрзава у којој зивим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјецко

30.07.2016 16:57

Мој Харисе па гдје ти видис Дрзаву?Нек се све распадне ко вас сиса свију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дечко

31.07.2016 11:06

Шта је дечко хоћеш мало сланине,?

Name

Мики

30.07.2016 17:50

Добро а ко це ми реци ста је то Изетбеговиц рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНДЕX

30.07.2016 19:27

Није рек'о ништа !!!! Мајмун !!!! Као ни Додик и остали мајмуни!!!

Name

боки

30.07.2016 19:45

боки

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

31.07.2016 06:49

Предизборна кампања, формирање владе..итд. Све су активности којима ове "банана"-дрзаве нису дорасле нити це икада бити. Еx-Yу их је дрзала све "на броју" као овце у стаду - без ограде и браника нема ту никакве перспективе..

Name

боки

30.07.2016 19:48

Браво Мики. И ја се питам. А ДА нам онај Вулин објасни на свој нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДА

30.07.2016 19:56

Бакир сад намјерава да посјети Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овца из стада

30.07.2016 20:54

Колико цобана на овим насим подруцијима,а тек оваца за сисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

31.07.2016 13:17

Ти си главни за сисање.

Name

Власт

31.07.2016 05:41

Понекад човјек не може баш доста да уради,тако је и са државом. Србија и Република Српска су сами себи криви што после погрешног бомбардовања још потписаше да неће тужити америку и тражити оштети,чак шта више потписали су да ће платити американцима трошкове бомбардовања,о осталој штети многих уговора и договора да и не пишем то сви знају. Једноставно укинути војску,разпродати најјаче фирме,позатварати неке од најјачих фирми,укидати војну индустрију,не набавка наоружања итд. то су грешке које су кобне,још веће су оне да су позатварали све хероје и браниоце Српског народа,одузели им пензије,имовину,растјерали најбоље докторе и стручњаке самим тим и довели популацију на нестанак. Дакле нико Србима није крив што су се одрекли Драже Михајловића,још пре Милоша Обилића,Цара Лазара,Милоша Обреновића,Ћирила и Методија,Светог Саве,Радована Караџића,Ратка Младића,Перишића,Миланковић Ваљка,Капетана Драгана,Милана Мартића,Слободана Милошевића,Споменка Годтића,Генерала Лисице,Војводе и многе друге јуначине. Срби су дакле сами себи криви. Ови дакле и не сакривају да су њихови убијали Србе само зато што су Срби и Православци. Али ето Срби се баве другим стварима умјесто да рекламирају злочине над Србима. Срби све лако заборављају и опраштају,можда је ситуација оваква каква је и најбоља јер Срби знају само другима да праве државе и да гину за друге док други Србе још и убијају. Словенија,Хрватска,Албанија,Црна Гора,Федерација бих,Македонија,и други. Већина Срба би и данас ишла у неко братство и јединство које се је изказало погубно за Србе. Вјеру продају за шаку долара,власти растјераше људе из Православних објеката дозвољавајући да се покатоличавају и потурче дакле све горе и горе а условљавању Срба од стране оних што их највише мрзе никада неће доћи крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нарцизам?

31.07.2016 06:36

Некад се говорило" они који сами себе називају (прогласавају) политицарима,дипломатама, елитом и они су људи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

31.07.2016 11:27

Народе маните се политицара и немојте да насједате на њихове разговоре доста су гарета до сада направили сви политицари,одјебите их...бирајмо друге боље а не ове који хоце 100. година да владају и не раде ниста да овај напацени народ боље зиви док они имају све и муте нама обицном народу који презивљава како знају и умију.Пуна капа ми је њих.

ОДГОВОРИТЕ