САД отвориле тајне фасцикле о Југославији!

Референдум у БиХ би могао појачати тензије између три заједнице које још нису одлучиле да ли су спремне на суживот у држави која би била независна, наведено је у тајном меморандуму који је амерички амбасадор у ЕУ Томас Нилс упутио америчком државном секретару Џејмсу Бејкеру 26. фебруара 1992. године.

Свијет 30.07.2016 | 12:53
САД отвориле тајне фасцикле о Југославији!
То је тек један од мноштва докумената које је недавно декласификовао Стејт департмент, а који се махом односе на догађаје у бившој Југославији из другог дијела 1991. године и током 1992. године, мада има докумената и из каснијег периода.

Амбасадор Нилс је Бејкеру изнио пет могућих опција за признање постјугословенских држава, а највећа дилема је била како поступити у вези са БиХ у свјетлу најављеног референдума од 1. марта 1992. године, те у вези са Македонијом, с обзиром на то да је Грчка блокирала признање због њеног имена.

Уколико би Америка, како је рекао, признала само Словенију и Хрватску, то би могло охрабрити Србе и Хрвате у БиХ да са Србијом и Хрватском подијеле БиХ .

"То би неизбјежно довело до насиља између три етничке заједнице", рекао је.

Друга опција би укључивала само најаву намјере признања БиХ и Македоније, која би, како он сматра, избјегла ризик да Америка буде одговорна за избијање насиља у БиХ.

"Међутим, у тој опцији би нам било тешко објаснити зашто не признамо те земље на основу њихових властитих заслуга и зашто их излажемо опасности од политичких притисака од стране радикалних елемената. Предсједници Глигоров и Изетбеговић, два најразумнија актера у југословенској кризи, су нас упозорили да би били дестабилизовани ако САД признају друге републике, а не њих", рекао је он.

Трећа опција, коју је он на крају и препоручио Бејкеру, је истовремено признање Словеније, Хрватске и БиХ, што би, како је оцијенио, појачало стабилност БиХ у свјетлу могућег избијања насиља у земљи.

"Било би могуће охрабрити Европску заједницу да идемо заједно у ту опцију, чиме бисмо максимално притисли Хрватску и Србију и елементе који желе подјелу у БиХ", написао је он.

Иако је препоручио опцију број три, Нилс је сматрао да је најбоља опција четири - у којој би уз ове три била призната и Македонија, сматрајући да би то имало стабилизирајући елемент у цијелој Југославији.

"Али признање Македоније прије ЕЗ изазвало би жестоку реакцију Грчке и вјероватно и грчких Американаца. Могућ би био и пад Мицотакисове владе. Зато сматрам да из перспективе грчко-америчких односа ми не би требало да признамо Македонију прије него што то учини ЕЗ", написао је он. 

У препоручивању опције три Нилс је рекао да би у тој ситуацији могли одржати притисак према Србији и Црној Гори, које желе да буду прихваћене као насљеднице бивше Југославије.

"Ако референдум у БиХ не покаже јасан резултат, или ако се безбједносна ситуација погорша до мјере да наша најава признања БиХ не буде примјерена, вратили бисмо се на опцију број два", закључио је он. 

САД су признале Словенију, Хрватску и БиХ 7. априла 1992. године, док су Македонију признале у новембру 1994.

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

адзенда

30.07.2016 11:00

Глупани нису, све су урадили с предумисљајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

30.07.2016 11:45

Сада це се видјети да су Босњаци криви за рат.Напали су сихронизовано све републике са хандзар дивизијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2016 12:39

А јеси ти кретен брате. Ко помиње Босњаке

Name

Пинк

30.07.2016 12:07

Јес баш тако ал могло би сад да остане само Београдски пасалук како је кренуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Розе

30.07.2016 12:55

А теби треба два дана да се возас од Маглаја до Мостара.

Name

никола

30.07.2016 13:52

Мени је занимљиво да се помиње референдум марта 1992, а не и то да је РС званицно формирана два месеца пре референдума тј јануара 1992

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

30.07.2016 15:37

Јаране то сто је формирано 2 мјесеца прије у планини није свијет чуо то само могу вукови и медени свједочити.

Name

Харис

30.07.2016 20:59

Никола. Увијек сам постовао вољу народа. Мораш признати да сам назив Република Српска фаворизује само један народ и једну религију. Смијешно је да је тај модус огледало демократију и доста времена ће нажалост проћи док то људи не схвате. И са једне и друге и треће стране. Морате напустити ту балканску "полицијско-сеоску" демократију и почети гледати ствари објективно. Гледе издвајања РС из БиХ, ни то није проблематично, али неће РС тим чином поцети границити са Холандијом и Белгијом него ће остати на истом географском мјесту са истим (не)економским предностима, тако да молим све православце који фаворизују РС да разимсле о обећањима који им се дају и да пробају проширити перспективе гледајући напријед а не враћањем у 1600 и доба трака и Краљевић Марка. Зна се Ко има паре, само дај сапу, ав ав итд... немојте мали народи Европе да се уз дижете - ситни сте и демографски и економски и у сваком другом погледу

Name

Кобац

30.07.2016 15:10

Браво Никола буахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

30.07.2016 16:01

Интереси и само интереси... Где је тада била она САД из времена Великог Рата која је поштовала и залагала се на право на самоопредељење, једно од три основних људских права, после права на живот и права на слободу мишљења, вероисповести и идеолошког мишљења, загарантовано повељом УНа, за које се залаже већина држава и народа на челу са Русијом? Да се то поштовало и да се није дозволило само једнострано и ускоинтересно признавање права само појединих народа, до ратова вероватно не би ни дошло. Да су били фер као што нису и да су дозволили и Србима то основно и божанском логиком природно људско право, данас би сваки народ имао своју државу и могли би да сарађују са киме год хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

30.07.2016 16:06

Де једном се откачите Босне и идеје о подјели.Не чачкајте мечку више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсицу

30.07.2016 18:19

Сто се ниси бунио на подјелу Југославије - дух је ван боце!

Name

Брле

30.07.2016 20:59

Дебили, цијело вријеме су калкулисали и правили ситуацију да свакако додје до сукоба. Они су га произвели, организовали и подрзали, а куну се да су непристрасни. Највеци лазови се највисе куну и убједјују. Досао је и код њих дјаво по своје крпице. Некаје, драго ми је.

ОДГОВОРИТЕ