Најезда змија уплашила Бањалучане

Учестало појављивање змија у протеклих неколико дана у центру града, па и у парку у којем се играју дјеца, изазвало је забринутост становника, прије свега за безбједност малишана.

Република Српска 30.07.2016 | 11:05
Најезда змија уплашила Бањалучане
Након што је на дрвету испред "Поште" у центру у уторак увече виђен смук, који је дан касније ухваћен, у четвртак се змија појавила и у парку "Младен Стојановић". У петак је змија виђена и на тврђави Кастел.

Змију у парку "Младен Стојановић" уочио је један грађанин док је шетао кроз парк.

"Позвао сам комуналце и пријавио случај. Био сам ту још неких пола сата и како нико до тада није дошао, змија се завукла у рупу" рекао је овај младић, који је успио да фотографише гмизавца.

Човјек који је видио змију на Кастелу казао је да је застао на тренутак да се одмори, када се поред њега појавила змија, која се пар тренутака касније завукла у камењар.

Грађани који слободно вријеме проводе у парку "Младен Стојановић" кажу да се највише плаше за дјецу.

"Не вјерујем да је могуће да се појави поскок, али ништа није искључено. Осталих се змија не плашим, али опрезна сам и забринута када је у питању моје унуче, које доводим у парк. Увијек гледам да не иде по трави" рекла је Зорка Ступар, која често са унуком дође у парк.

Сара Кисин-Јовановић, која је у петак у овом парку била са својим малишанима, каже да је забринута јер се змија појавила на мјесту гдје се играју дјеца.

"Подразумијева се да у природи у ово доба има гмизаваца, али ипак постоји страх, јер се појављују у самом граду. Не искључујем ни могућност да је неко донио змију у парк, јер је ипак овдје доста људи који се крећу, а сви знамо да змије не воле буку и да од тога бјеже" казала је Јовановић-Кисин.

У Градској управи кажу да је након позива Комуналној полицији о змији у парку обавијештен Центар за узбуњивање.

"Позвали су предузеће 'Еко-бел', задужено за те ситуације и они су изашли на терен" кажу у Градској управи.

У "Еко-белу" такође кажу да су добили пријаву о змији у парку и одмах изашли на терен.

"Када смо дошли на терен, почела је киша, па није било могуће хватање змије, а и она се одмах сакрила" рекао је директор "Еко-бела" Владимир Шушњар.

Стручњаци кажу да појава змија у насељеним дијеловима града није ништа неуобичајено, јер су оне у потрази за храном, да нема мјеста за претјерану забринутост, али да је опрез грађана неопходан и да змије не смију дирати.

Иако су се у јавности појавили наводи да је змија која се појавила у парку поскок или шарка, стручњаци кажу да је ријеч о безопасној змији.

"На слици направљеној у парку је рибарица, потпуно безопасна водена змија, која никад не уједа. Сада траје полагање јаја, па се змије појачано крећу и траже погодно мјесто за то" рекао је херпетолог Горан Шукало.

У Дому здравља Бањалука кажу да су ове сезоне имали два случаја уједа змије и да имају довољне количине серума против змијског отрова.

Кога позвати

У Градској управи кажу да у случају да грађани примијете змију треба да зову Центар за узбуњивање, а не комуналну полицију. Број центра за обавјештавање је 121.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

30.07.2016 17:08

Ето новог посла за Еко-Бел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ацхт.дицхт.

31.07.2016 06:55

Мислис, ко нема посла створи га,донесе га,набави га?

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

31.07.2016 10:42

Него како. Намјесте сами себи посао.