Предсједник Русије данас у Словенији

"Председник Руске Федерације Владимир Путин стиже данас у једнодневну посету Словенији, где ће разговарати са руководством те земље и учествовати на церемонији поводом обележавања 100-годишњице изградње Руске капелице", на превоју Вршич.

Регион 30.07.2016 | 08:32
Предсједник Русије данас у Словенији
Руска капелица подигнута је руским ратним заробљеницима из Првог светског рата стадалим у иградњи пута преко Вршича, и сада представља симбол пријатељства два народа који, како се оцењује, и данас имају изузетно добре односе.

Путин ће, поред тога, на гробљу у Љубљани открити споменик погинулим руским и совјетским војницима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Ради се пре свега о меморијалној церемонији поводом обележавања 100-годишњице изградње Руске капелице на превоју Вршич. Такође ће у Љубљани бити откривен споменик руским и совјетским војницима који су погинули на територији Словеније током Првог и Другог светског рата", изјавио је Песков, преносе РИА Новости.

Осим тога, Песков је истакао да ће приликом посете Словенији бити одржани разговори Путина са словеначим државним врхом, а потом су планиране и изјаве за медије.

Песков је, како се наводи, рекао да би Путинову посету Љубљани поделио на два дела: меморијални и радни.

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је у интервјуу за Тас с да предстојећа посета Путина представља потврду пријатељства две земље и да ће изградити међусобно поверење.

Путинова посета представља потврду "традиционалог пријатељства Словеније и Русије, упркос неким разликама због ставова двеју земаља по одређеним важним питањима", рекао је он.

Баш због тих разлика Путинова посета је додатно добила на значају, каже Пахор и додаје да то "јача уверење о потреби дијалога", наводи се у интервјуу чије делове је пренела словеначка агенција СТА.

Шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец је за посету Путина рекао да је по својој природи комеморативна, али је потврдио да ће на маргинама предвиђених церемонија бити одржани и неформални сусрети.

Одговарајући на критике упућене словеначкој влади да Путинову посету Љубљана приказује као комеморативну, док у Кремљу кажу да је то и радна посета, Ерјавец је рекао да "неформални разговори током таквих посета нису ништа неуобичајено", пренелаје СТА.

"То није званична посета, већ комеморативна да би се обележила 100-годишњица Руске капелице", рекао је он и додао да је "такође планирана радна вечера, на којој ћемо вероватно разговарати о другим темама".

Словеначки извештавају да ће током кратког боравка првог човека Русије у Словенији бити предузете најстроже мере обезбеђења, а предвиђено је да сви који ће се упутили према Вршичу, где је Руска капелица, на неколико места прођу безбедносну проверу.

Ово је иначе трећа посета Путина Словенији, са којом Русија има и одличну сарадњу на плану економије. Упркос европским санкцијама Словенија није прекидала сарадњу са Русима, а у плану су многи пројекти који ће тек бити реализовани.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

008

30.07.2016 06:41

Ста је са великим Бајом? Знали Путин да Баја зиви у близини мозда неких 40 мин. лета од Љубљане до аердрома у Требињу. Мозда наврати да уруци велики или мали за премијерку није висе битно који је само да га прими (мислим кредит).

ОДГОВОРИТЕ
Name

битно је!

30.07.2016 07:55

О каквој се кризи ради - теско да и велики мозе помоци?!

Name

Комуниста

30.07.2016 08:37

Ста, зар је Путину Словенија постала вазнија од РС-а???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенци били и остали паметни

30.07.2016 08:42

Словенци су у бивсој југи били паметни и наравно остали паметни. Да се којим слуцајом несто овако десаву у Хр.они би лупали, кидали итд. Словенци паметно мирно све раде, то су до сада доказали неколико пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИКА

30.07.2016 09:46

Цудно да Додик није позван да му није недај бозе ста било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

30.07.2016 10:38

Цуј у Словенију, па зар нисмо ми браца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

30.07.2016 23:34

Словенија се не боји никога док по њој хода ПУТИН.

ОДГОВОРИТЕ