Ко је бољи 'војсковођа'?

Ко год да побиједи на америчким предсједничким изборима 8. новембра, биће ратни предсједник од првог дана, а док Доналд Трамп стално мијења своје мишљење и има наводно "тајне" планове о томе како ће поразити џихадисте, Хилари Клинтон се по многим критеријумима може квалификовати као јастреб, пише амерички магазин "Форин полиси".

Свијет 30.07.2016 | 08:09
Ко је бољи 'војсковођа'?
Клинтонова је, подсјећа тај магазин, још давно била повезана са бројним америчким војним операцијама, што је чини боље припремљеном особом за дужност ратне заповеднице него што је то био њен муж Бил Клинтон 1993. године.

У анализи америчког магазина наводи се да је Клинтонова до сада била у уском кругу људи који су одлучивали о доста војних операција, као што су оне на Хаитију, у Босни и Авганистану. Осим тога, четири године била је на дужности америчке државне секретарке.

Развила је, истичу, врло блиску сарадњу са пензионисаним војним званичницима, као што је Џек Кин.

Новинар Боб Вудворд је, на примјер, још 2009. описао сусрет Клинтонове и Кина речима: “"Клинтонова је поздравила Кина великим медвјеђим загрљајем. Требало би знати да Хилари ријетко кога тако грли."

Бројни војни званичници, пише магазин, свједоче да је она редовно комуницирала с представницима америчке војске у Исламабаду и Кабулу. Кажу да је била најбоље припремљена саговорница која је добро разумјела војну доктрину и акрониме Пентагона.

У новембру ће бити познато хоће ли Америку, земљу која је у рату већ 15 година, водити жена која има огромно искуство с америчким војним системом, пише Форин полиси и наводи седам важних ситуација у којима је Клинтонова морала да одлучи хоће ли подржати употребу америчке војне силе.

Подсјећа се да се 1994. Клинтонова противила интервенцији на Хаитију како би се поновно успоставила влада Жана Бертрана Аристидеа, а као сенаторка Њујорка је 2002. гласала за одобравање употребе војне силе у Ираку.

"Подржала је тако рат у који је кренуо тадашњи предсједник Џорџ Буш млађи, рекавши да је то била порука Садаму Хусеину да је земља јединствена. Након што је на почетку бранила позицију за коју је гласала, касније је то мало прилагодила тако што је рекла да је 'мислила да је то било гласање да се врате инспектори'", оцјењује магазин.

Године 2007. и 2008. године Клинтонова се није сложила са ставовима тадашњег сенатора Барака Обаме о ударима на циљеве Ал Каиде у Пакистану. Обама је касније одобрио 407 напада дроном у Пакистану који су убили 3.089 људи. Готово 300 тих напада догодило се док је Клинтонова била државна секретарка.

Подршка Клинтонове војним акцијама

Клинтонова је 2009. подржала три четвртине захтјева за додатним војницима у Авганистану, око 30.000, а Обама је касније послао додатних 33.000 трупа.

Клинтонова је, као и Трамп 2011, била гласни заговорник промјене режима у Либији.

Исте године Клинтонова је подржала акцију у којој су специјалци упали у Аботабад у Пакистану и убили Осаму бин Ладена, упркос томе што се знало да ће то вероватно краткорочно угрозити дипломатске односе САД са том земљом.

Потпредсједник Џозеф Бајден противио се тој акцији, али ју је сваки други званичник, укључујући Клинтонову, подржао.

Прије него што се појавила вијест, Обама је позвао Била Клинтона, који је, док је био предсједник САД, одобрио три покушаја убиства Бин Ладена, и рекао му да је лидер Ал Каиде коначно мртав.

“"Претпостављам да ти је Хилари већ рекла"”, упитао је Обама Клинтона који то, ипак, до тада није знао.

“"Рекли су ми да не кажем никоме, па нисам рекла никоме. Бил се касније шалио са мном: Нико никад неће сумњати да можеш чувати тајну", открила је Хилари касније.

Клинтонова је 2012. наводно предложила да се у Бијелој кући, заједно с тадашњим челником ЦИА Дејвидом Петрусом спроведе тајни програм (очито већи од оног који је одобрен) који би пружио помоћ сиријским побуњеничким групама које се боре против Башара ел Асада.

Обама се противио том предлогу због тога што није било гаранције гдје би то оружје на крају завршило, а аналитичари ЦИА нису били сасвим увјерени да би то довело до уклањања Асада с власти.

Тешко је процијенити ефективност програма ЦИА у односу с већим напорима Министарства одбране, али чињеница је да побуњеници које подржавају САД нису имали претјераног успијеха против Асада, којег сада подржавају руске ваздушне снаге, пише Форин полиси, а преноси, између осталог, хрватски портал Телеграм.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дрон

30.07.2016 06:19

Она је зло за цовјецанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

30.07.2016 09:25

Па зато јој је муз имао љубавноцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

учитељ.

31.07.2016 13:35

Праве жене се боре'за правог љубавника!кад ВЕЋ остаре'онда залову! није важно колико мртвих!само да нисуу наши.