Контрола громобрана само за институције

Да није ни чудо што све чешће неко настрада од удара грома показује и неуређеност те области, те је тако у Републици Српској обавезна контрола громобрана прописана само за јавне институције, док зграде којима газдују заједнице етажних власника по том питању немају никакву обавезу.

Република Српска 30.07.2016 | 07:51
Контрола громобрана само за институције
У Републици Српској тако закони и правилници по којима се ради датирају из бивше Југославије, тачније из 1968. и 1978. године.

Помало нелогично звучи и одредба из 1978. да инвеститори који граде стамбене зграде или друге објекте сами бирају институцију или овлаштено лице за надзор над грађењем објекта.

Чињеница, дакле, да инвеститори немају скоро па никакву контролу од стране државе не улијева нимало поуздања и сигурности.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске кажу да је њихово само да пропишу одредбе, док је за контролу задужена инспекција.

"Адекватно израђена техничка документација је услов за добијање одобрења за грађење неког објекта. Када је у питању контрола, Законом о уређењу простора и грађењу прописано је да надзор над грађењем објекта у име инвеститора обавља надзорни орган који има лиценцу", рекли су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Како кажу, током експлоатације објекта громобранска инсталација се мора на прописан начин одржавати.

"Инспекција за заштиту од пожара у оквиру редовног надзора контролише испитивање громобранских и других инсталација у објектима. У 2015. години извршено их је преко 600 и у случајевима гдје је утврђено да није извршен преглед инспектори су налагали да се исти изврши", кажу у овој институцији.

Међутим, поражавајуће звучи да нико нема податак колико громобрана је уопште уграђено у РС, па самим тим ни гдје их све нема, а требало би да буде.

Предраг Илић, директор Института за заштиту и екологију РС, у цијелу причу унио је мало наде. Како каже, контроле обављају редовно, јер Институт на чијем је челу једна је од институција које имају лиценцу за контролу громобрана.

"Нема дана да не обавимо једну контролу громобранских система, ево баш данас имамо три. Могу вам рећи да све јавне институције имају громобране и редовно их контролишу", каже Илић.

Ипак, када су у питању зграде гдје је власник заједница етажних власника ту ситуација није баш тако оптимистична.

"Када су у питању приватне зграде, ту имамо доста мање контроле него код правних лица", рекао је Илић и истакао чињеницу да по закону Институт у такву зграду може само на позив власника.

"Радимо по налогу инвеститора или власника објекта, док контролу једино могу да наложе инспектори, пожарни, инспектор рада и други", истиче он.

Из овога произилази да инспектори немају никакву обавезу да то и учине, него само могућност која им је дата на располагање.

О важности постојања громобрана на свим грађевинама говори и податак да исправан громобран привлачи сва атмосферска пражњења у кругу од 400 метара, што значи да су грађани у том распону сигурни од удара.

Приоритети у заштити

Што се тиче законске регулативе, громобраном се морају заштитити, између осталог, високе куће, творнички димњаци, силоси, осматрачнице и други објекти који знатно надвисују околину.

Такође, приоритети су објекти који су лако запаљиви, простори у којима у истом тренутку борави већи број људи, као и објекти од културног и другог значаја.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар