Kontrola gromobrana samo za institucije

Da nije ni čudo što sve češće neko nastrada od udara groma pokazuje i neuređenost te oblasti, te je tako u Republici Srpskoj obavezna kontrola gromobrana propisana samo za javne institucije, dok zgrade kojima gazduju zajednice etažnih vlasnika po tom pitanju nemaju nikakvu obavezu.

Republika Srpska 30.07.2016 | 07:51
Kontrola gromobrana samo za institucije
U Republici Srpskoj tako zakoni i pravilnici po kojima se radi datiraju iz bivše Jugoslavije, tačnije iz 1968. i 1978. godine.

Pomalo nelogično zvuči i odredba iz 1978. da investitori koji grade stambene zgrade ili druge objekte sami biraju instituciju ili ovlašteno lice za nadzor nad građenjem objekta.

Činjenica, dakle, da investitori nemaju skoro pa nikakvu kontrolu od strane države ne ulijeva nimalo pouzdanja i sigurnosti.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kažu da je njihovo samo da propišu odredbe, dok je za kontrolu zadužena inspekcija.

"Adekvatno izrađena tehnička dokumentacija je uslov za dobijanje odobrenja za građenje nekog objekta. Kada je u pitanju kontrola, Zakonom o uređenju prostora i građenju propisano je da nadzor nad građenjem objekta u ime investitora obavlja nadzorni organ koji ima licencu", rekli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Kako kažu, tokom eksploatacije objekta gromobranska instalacija se mora na propisan način održavati.

"Inspekcija za zaštitu od požara u okviru redovnog nadzora kontroliše ispitivanje gromobranskih i drugih instalacija u objektima. U 2015. godini izvršeno ih je preko 600 i u slučajevima gdje je utvrđeno da nije izvršen pregled inspektori su nalagali da se isti izvrši", kažu u ovoj instituciji.

Međutim, poražavajuće zvuči da niko nema podatak koliko gromobrana je uopšte ugrađeno u RS, pa samim tim ni gdje ih sve nema, a trebalo bi da bude.

Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS, u cijelu priču unio je malo nade. Kako kaže, kontrole obavljaju redovno, jer Institut na čijem je čelu jedna je od institucija koje imaju licencu za kontrolu gromobrana.

"Nema dana da ne obavimo jednu kontrolu gromobranskih sistema, evo baš danas imamo tri. Mogu vam reći da sve javne institucije imaju gromobrane i redovno ih kontrolišu", kaže Ilić.

Ipak, kada su u pitanju zgrade gdje je vlasnik zajednica etažnih vlasnika tu situacija nije baš tako optimistična.

"Kada su u pitanju privatne zgrade, tu imamo dosta manje kontrole nego kod pravnih lica", rekao je Ilić i istakao činjenicu da po zakonu Institut u takvu zgradu može samo na poziv vlasnika.

"Radimo po nalogu investitora ili vlasnika objekta, dok kontrolu jedino mogu da nalože inspektori, požarni, inspektor rada i drugi", ističe on.

Iz ovoga proizilazi da inspektori nemaju nikakvu obavezu da to i učine, nego samo mogućnost koja im je data na raspolaganje.

O važnosti postojanja gromobrana na svim građevinama govori i podatak da ispravan gromobran privlači sva atmosferska pražnjenja u krugu od 400 metara, što znači da su građani u tom rasponu sigurni od udara.

Prioriteti u zaštiti

Što se tiče zakonske regulative, gromobranom se moraju zaštititi, između ostalog, visoke kuće, tvornički dimnjaci, silosi, osmatračnice i drugi objekti koji znatno nadvisuju okolinu.

Takođe, prioriteti su objekti koji su lako zapaljivi, prostori u kojima u istom trenutku boravi veći broj ljudi, kao i objekti od kulturnog i drugog značaja.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar