Србац: Одборници заборавили клупе

Након што је Врховни суд Републике Српске уважио жалбу смијењеног предсједника Скупштине општине Србац Зорана Дјукића због правних и процедуралних пропуста у поступку смјене од стране  новоформиране скупштинске већине (СНСД-ДНС), Окружни суд  у Бањалуци донио је  рјешење којим се Дјукић, члан СП РС,  враћа на чело локалног парламента у Српцу. Иако је од  смјене прошло 15, а враћања у предсједничку фотељу више од 2 мјесеца,  још увијек  траје блокада рада скупштине због које највише проблема има начелник општине Драго Ћирић, али и градјани србачке општине јер не могу остварити своја права без одборничког гласа.

Република Српска 29.07.2016 | 15:00
Србац: Одборници заборавили клупе
Ујдурме око  скупштинске већине у Српцу присутне су од протеклих локалних избора, што се негативно одразило на функционисање законодавне и извшне власти у овој општини. Несугласице коалиционих партнера, доприњеле су да дотадашња позиција (СДС, ПДП, НДП)  постане опозиција, а нова скупштинска већина не преузме власт.

„Због опструкције рада парламента,  није  усвојен ни Буџет општине за текућу годину, па је недавно суд  морао донијети одлуку о привременом финансирању локалне управе у оквирима прошлогодишњег извршења буџета  од 6,10 милиона КМ“, каже начелник општине Драго Ћирић.

Овдје нико не оспорава да је дошло до промјене скупштинске већине од априла прошле године, коју сада имају  СНСД-а са 12  и  ДНС са једним одборником. Проблем је што није дошло до преузимања власти.

„Споран је био начин преузимања власти и поступак смјене досадашњих функционера -  предсједника скупштине, његовог замјеника и секретара, те избор нових“, каже актуелни предсједник србачког парламента Зоран Дјукић. Да је све обављено мимо закона и Пословника, наглашава Дјукић, потврдио је Врховни суд РС, а то се могло избјећи да је било више стрпљења и разумјевања.

„Неколико покушаја да се одржи сједница Скупштине, пропало је због опструкција нове скупштинске већине“, тврди Дјукић.  Он  мисли да  одборницима  СНСД-а и ДНС-а и није стало да преузму власт, јер то могу учинити и захтјевом за сазивање сједнице Скупштине који би морао испоштовати по закону. Нису, каже, хтјели узети „врћ кромпир“ пред октобарске изборе.

Предсједник Клуба одборника СНСД_ДНС_а Крсто Чавор негира те тврдње. „Никада нисмо добили позив за сједницу скупштине, нити је било разговора о томе. На сједницу ћемо се одазвати сигурно, ако добијемо позив. То је обавеза предсједника Дјукића, што он намјерно избјегава јер је њему  у интересу да остане овакво стање до избора“, каже Чавор. Он додаје да је истина да ни један одборник није прихватио да потпише сагласности за репрограм дуга  од  500 хиљада марака, јер  такву одлуку треба донијети на сједници скупштине, а не појединачно по кућама“, објашњава Чавор.

Очито је да више нико није заинтересован да се окрене  рјешавању присутних проблема, већ је све усмјерено ка предстојећим изборима. „Несхватљиво је да су одборници одбили да дају писмену сагласност на хипотекарни репрограм дуга општине, који већ неколико пута доводи до блокаде општинског рачуна и проблема измиривања обавеза према буџетским потрошачима, посебно борачким и социјалним категоријама.А већина њих се, каже предсједник парламента у Српцу,  без икакве гриже савсјети поново нашла на одборничким листама својих странака и од истих градјана које су изневјерили очекују подршку. А да је локална управа изложена разним притисцима, говоре и примјери честих блокада жиро рачуна општине.

„Ево данас је Пореска управа РС поново блокирала општински рачун због, вјеровали или не, неплаћених доприноса за април иако  за тај мјесец радници нису добили плате“, каже  начелник општине Драго Ћирић и тврди да је у то умјешана политика. 

БН телевизија (С. К. )

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Маса

29.07.2016 13:38

Дјукић = Ђукић, било би ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

29.07.2016 15:13

Ако у СРБцу има проблема са локалном власцу и опстинским одборницима за то није крива виса власт вец народ који гласа и бира неодговорне људе на опстинске функције. Сваки народ има власт какву заслузује па тако исто и моји СРБцани!

Name

оп

29.07.2016 14:23

Опструкција, једино сто знају радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

29.07.2016 14:35

Јел то Кесер С. изасао из Драгине гузице,бар зрака да ухвати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

29.07.2016 14:38

Крсто љиго црногорска де богати не с...и опет си на листи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ситнеси

29.07.2016 14:59

Недо бог никад висе ником овакве власти коју тренутно има Србац.Јад и цемер,уназадили су једну лијепу опстину из које је побјегао ко год је имао куд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДСП

29.07.2016 15:54

Све це доци на своје.Еееее вољели би знати како.Пензионери политицари у смеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

29.07.2016 17:54

Сви они којима је народ на прослим изборима дао повјерење су подједнако криви.Оцито не знају ста им је задатак?Па вецина их је поново на листама.Зато моји суградјани овога пута добро отворите оци!!!Не дозволите да вас поново преваре они који мисле само на своје дзепове!!!

Name

www

29.07.2016 21:50

...ал'се Лабуд забринуо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокки

30.07.2016 15:28

Србац није боље ни заслузио.Стање какво је тренутно одразава право стање у Србацкој политицкој структури.Исти људи се мотају око политике и власти задњих 20 година ако не и висе а њихов једини интерес је плата са будзета опстине.Пар њих са ове слике имају приватне бизнисе и у њима су толико "успјесни " да су покусали знање пренијети и у опстинску управу.Неки градјани Србацке опстине продају свој глас за посао у јавним предузецима па онда не цуди ни таква структура власти.

ОДГОВОРИТЕ