Srbac: Odbornici zaboravili klupe

Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske uvažio žalbu smijenjenog predsjednika Skupštine opštine Srbac Zorana Djukića zbog pravnih i proceduralnih propusta u postupku smjene od strane  novoformirane skupštinske većine (SNSD-DNS), Okružni sud  u Banjaluci donio je  rješenje kojim se Djukić, član SP RS,  vraća na čelo lokalnog parlamenta u Srpcu. Iako je od  smjene prošlo 15, a vraćanja u predsjedničku fotelju više od 2 mjeseca,  još uvijek  traje blokada rada skupštine zbog koje najviše problema ima načelnik opštine Drago Ćirić, ali i gradjani srbačke opštine jer ne mogu ostvariti svoja prava bez odborničkog glasa.

Republika Srpska 29.07.2016 | 15:00
Srbac: Odbornici zaboravili klupe
Ujdurme oko  skupštinske većine u Srpcu prisutne su od proteklih lokalnih izbora, što se negativno odrazilo na funkcionisanje zakonodavne i izvšne vlasti u ovoj opštini. Nesuglasice koalicionih partnera, doprinjele su da dotadašnja pozicija (SDS, PDP, NDP)  postane opozicija, a nova skupštinska većina ne preuzme vlast.

„Zbog opstrukcije rada parlamenta,  nije  usvojen ni Budžet opštine za tekuću godinu, pa je nedavno sud  morao donijeti odluku o privremenom finansiranju lokalne uprave u okvirima prošlogodišnjeg izvršenja budžeta  od 6,10 miliona KM“, kaže načelnik opštine Drago Ćirić.

Ovdje niko ne osporava da je došlo do promjene skupštinske većine od aprila prošle godine, koju sada imaju  SNSD-a sa 12  i  DNS sa jednim odbornikom. Problem je što nije došlo do preuzimanja vlasti.

„Sporan je bio način preuzimanja vlasti i postupak smjene dosadašnjih funkcionera -  predsjednika skupštine, njegovog zamjenika i sekretara, te izbor novih“, kaže aktuelni predsjednik srbačkog parlamenta Zoran Djukić. Da je sve obavljeno mimo zakona i Poslovnika, naglašava Djukić, potvrdio je Vrhovni sud RS, a to se moglo izbjeći da je bilo više strpljenja i razumjevanja.

„Nekoliko pokušaja da se održi sjednica Skupštine, propalo je zbog opstrukcija nove skupštinske većine“, tvrdi Djukić.  On  misli da  odbornicima  SNSD-a i DNS-a i nije stalo da preuzmu vlast, jer to mogu učiniti i zahtjevom za sazivanje sjednice Skupštine koji bi morao ispoštovati po zakonu. Nisu, kaže, htjeli uzeti „vrć krompir“ pred oktobarske izbore.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD_DNS_a Krsto Čavor negira te tvrdnje. „Nikada nismo dobili poziv za sjednicu skupštine, niti je bilo razgovora o tome. Na sjednicu ćemo se odazvati sigurno, ako dobijemo poziv. To je obaveza predsjednika Djukića, što on namjerno izbjegava jer je njemu  u interesu da ostane ovakvo stanje do izbora“, kaže Čavor. On dodaje da je istina da ni jedan odbornik nije prihvatio da potpiše saglasnosti za reprogram duga  od  500 hiljada maraka, jer  takvu odluku treba donijeti na sjednici skupštine, a ne pojedinačno po kućama“, objašnjava Čavor.

Očito je da više niko nije zainteresovan da se okrene  rješavanju prisutnih problema, već je sve usmjereno ka predstojećim izborima. „Neshvatljivo je da su odbornici odbili da daju pismenu saglasnost na hipotekarni reprogram duga opštine, koji već nekoliko puta dovodi do blokade opštinskog računa i problema izmirivanja obaveza prema budžetskim potrošačima, posebno boračkim i socijalnim kategorijama.A većina njih se, kaže predsjednik parlamenta u Srpcu,  bez ikakve griže savsjeti ponovo našla na odborničkim listama svojih stranaka i od istih gradjana koje su iznevjerili očekuju podršku. A da je lokalna uprava izložena raznim pritiscima, govore i primjeri čestih blokada žiro računa opštine.

„Evo danas je Poreska uprava RS ponovo blokirala opštinski račun zbog, vjerovali ili ne, neplaćenih doprinosa za april iako  za taj mjesec radnici nisu dobili plate“, kaže  načelnik opštine Drago Ćirić i tvrdi da je u to umješana politika. 

BN televizija (S. K. )

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Masa

29.07.2016 13:38

Djukić = Đukić, bilo bi ....

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

29.07.2016 15:13

Ako u SRBcu ima problema sa lokalnom vlascu i opstinskim odbornicima za to nije kriva visa vlast vec narod koji glasa i bira neodgovorne ljude na opstinske funkcije. Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje pa tako isto i moji SRBcani!

Name

op

29.07.2016 14:23

Opstrukcija, jedino sto znaju raditi

ODGOVORITE
Name

banjaluka

29.07.2016 14:35

Jel to Keser S. izasao iz Dragine guzice,bar zraka da uhvati?

ODGOVORITE
Name

Srbac

29.07.2016 14:38

Krsto ljigo crnogorska de bogati ne s...i opet si na listi

ODGOVORITE
Name

Sitnesi

29.07.2016 14:59

Nedo bog nikad vise nikom ovakve vlasti koju trenutno ima Srbac.Jad i cemer,unazadili su jednu lijepu opstinu iz koje je pobjegao ko god je imao kud.

ODGOVORITE
Name

DSP

29.07.2016 15:54

Sve ce doci na svoje.Eeeee voljeli bi znati kako.Penzioneri politicari u smece

ODGOVORITE
Name

cccc

29.07.2016 17:54

Svi oni kojima je narod na proslim izborima dao povjerenje su podjednako krivi.Ocito ne znaju sta im je zadatak?Pa vecina ih je ponovo na listama.Zato moji sugradjani ovoga puta dobro otvorite oci!!!Ne dozvolite da vas ponovo prevare oni koji misle samo na svoje dzepove!!!

Name

www

29.07.2016 21:50

...al'se Labud zabrinuo...

ODGOVORITE
Name

rokki

30.07.2016 15:28

Srbac nije bolje ni zasluzio.Stanje kakvo je trenutno odrazava pravo stanje u Srbackoj politickoj strukturi.Isti ljudi se motaju oko politike i vlasti zadnjih 20 godina ako ne i vise a njihov jedini interes je plata sa budzeta opstine.Par njih sa ove slike imaju privatne biznise i u njima su toliko "uspjesni " da su pokusali znanje prenijeti i u opstinsku upravu.Neki gradjani Srbacke opstine prodaju svoj glas za posao u javnim preduzecima pa onda ne cudi ni takva struktura vlasti.

ODGOVORITE