Несхватљива одлука хрватског правосуђа

Одлуку хрватског правосуђа којом је укинута пресуда Бранимиру Главашу, премијер Александар Вучић оценио је као сасвим несхватљиву, а ситуацију нашег народа у Хрватској као све компликованију и тежу. Због нестабилности и тензија у региону, али и шире, постоје објективни разлози зашто нова влада још није формирана, каже Вучић.

Србија 28.07.2016 | 21:02
Несхватљива одлука хрватског правосуђа
Вучић је рекао да је ситуација за наш народ у Хрватској, али и западно од Дрине све тежа и компликованија.

"Наш је посао да одлуке доносимо одговорно и рационално, да не показујемо ту врсту мржње, коју на другом месту осећамо. Ми морамо да реагујемо одговорно, озбиљно и мирно", навео је Вучић.

"Покушаћемо да разговором и дијалогом решавамо проблеме и ствари које, морам да признам, више не могу да разумем", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након промоције књиге о Винстону Черчилу коју је написао шеф британске дипломатије Борис Џонсон.

У складу с тим, како је додао премијер, штитиће национални понос и достојанство и до последњег тренутка чувати стабилност у региону, јер то доноси економски раст и бољи живот, а не сукоби.

Како је навео, много је српске крви проливено и у Другом светском рату и у ратовима деведесетих, да бисмо те чињенице ниподаштавали, да бисмо унижавали српске жртве, нити да било коме то дозволимо.

С друге стране, додао је, те жртве су такве да треба да учинимо све што можемо да их не буде више у будућности.

"Наше је да дамо све од себе, а Главаш, Степинац, поништене пресуде – не разумем", каже Вучић.

Премијер је навео и да би желео да Европску унију пита какво је то правосуђе које укида пресуду Главашу, и да ли такво правосуђе желе за Србију, али да се истовремено плаши да они сада имају своје проблеме у Европи.

Србија ће, с друге стране, како је навео, бранити, чувати и штитити своју антифашистичку прошлост, чуваће успомену на убијене у Другом светском рату, али неће газити по туђим жртвама. 

"То је наша политика, и ма колико тешко било пливати у томе, јасно вам је да је немогуће да подилазимо народу коју би желео много оштрију реакцију. Мислим да реагујемо мудро и одговорно, у интересу народа", закључио је, уз поруку да одлуке морамо доносити трезвено и мирно пре свега због Срба у Хрватској.

Врховни суд Хрватске укинуо је пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на казну затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. године.

Извор: РТС

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ос

28.07.2016 19:07

Јадан си ти Вицицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

29.07.2016 04:31

Јесте један хвала богу. Не поновио се

Name

КАЈ

28.07.2016 19:11

Коме то причаш Вуцицу???Хрватским НЕАНДЕТАЛЕРИМА!!! Они не знају даље од носа!!! СЕЉАЦИ ТЕСКИ!!! ЈБЛ ВАС ВАСА ЛЕПА!!! СЕ**ЊЕ ХРВАТИ!!! БОК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без вријеђања НЕАНДЕРТАЛАЦА

28.07.2016 20:11

Жалим сто је ова врста човјека изумрла. То је по мени најсупериорнија раса, упућени знају. Хрвати су биједници, немају никакве кршћанске врлине. Убиј, исповједи се, тамо неком педофилу, и Бог ти је опростио. Можеш поновит, само се исповиједи опет. И опет ...

Name

xxx

29.07.2016 05:25

Јесу ли и они рехабилитовали Дражу или шта већ па си забринут?

Name

Један ЧОВЕК и једна ПАТКА!

28.07.2016 19:16

Па то сте се договорили ти и Колинда кад сте се скоро срели на оном мосту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

28.07.2016 19:28

Зато немој дозволити да те наљуте па да одустанес од састављања нове владе. Само ти мозес спасити и Србију и нас Србе са ове стране Дрине. Преломи то и задњи дан, задњи минут формирај владу и спаси нас!! Немој то редити због себе, уради то због напаценог народа који те изабрао да га спасис. Твој народ то заслузује!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један ЧОВЕК и једна ПАТКА!

28.07.2016 20:08

Надам се да си ироницан!? У супротном, сутра брзо до ветеринара, снсд-ОВЦО!

Name

Педја

28.07.2016 21:13

Ста ти то није јасно-у Европи ка којој тезис, Срби немају пријатеља-ниси дорастао да будес на целу Србије-боље се склони И немој нас висе замајавати!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСТКО

29.07.2016 09:14

СКЛОНИ СЕ , СПАСИ СРБИЈУ!

Name

дзоо

29.07.2016 04:27

Е стварно ови нису висе нормални али не заборавимо насе НЕДИЦЕ И МИХАЈЛОВИЦЕ и сад као они нацисти а ми нисмо ЈА СТА СЕ ИЗ БРДА ВАЉА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

29.07.2016 07:38

Не знам коју си ти оцјену имао из историје.Али да те науцим.Да цетницки поктет није прогласен за фасистицки а устасе јесу и да је Хари Труман одликовао орденом Дразу Михаиловица зобог спасавања савезницки пилота тако да ни сепо покојни није прогласио да су цетници били фасисти .А оцјена ти је из историје нула бато....