Neshvatljiva odluka hrvatskog pravosuđa

Odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu, premijer Aleksandar Vučić ocenio je kao sasvim neshvatljivu, a situaciju našeg naroda u Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu. Zbog nestabilnosti i tenzija u regionu, ali i šire, postoje objektivni razlozi zašto nova vlada još nije formirana, kaže Vučić.

Srbija 28.07.2016 | 21:02
Neshvatljiva odluka hrvatskog pravosuđa
Vučić je rekao da je situacija za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija.

"Naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno", naveo je Vučić.

"Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon promocije knjige o Vinstonu Čerčilu koju je napisao šef britanske diplomatije Boris Džonson.

U skladu s tim, kako je dodao premijer, štitiće nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi.

Kako je naveo, mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te činjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo.

S druge strane, dodao je, te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti.

"Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem", kaže Vučić.

Premijer je naveo i da bi želeo da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovremeno plaši da oni sada imaju svoje probleme u Evropi.

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štititi svoju antifašističku prošlost, čuvaće uspomenu na ubijene u Drugom svetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama. 

"To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome, jasno vam je da je nemoguće da podilazimo narodu koju bi želeo mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagujemo mudro i odgovorno, u interesu naroda", zaključio je, uz poruku da odluke moramo donositi trezveno i mirno pre svega zbog Srba u Hrvatskoj.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Izvor: RTS

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Os

28.07.2016 19:07

Jadan si ti Vicicu

ODGOVORITE
Name

Sara

29.07.2016 04:31

Jeste jedan hvala bogu. Ne ponovio se

Name

KAJ

28.07.2016 19:11

Kome to pričaš Vucicu???Hrvatskim NEANDETALERIMA!!! Oni ne znaju dalje od nosa!!! SELJACI TESKI!!! JBL VAS VASA LEPA!!! SE**NJE HRVATI!!! BOK

ODGOVORITE
Name

Bez vrijeđanja NEANDERTALACA

28.07.2016 20:11

Žalim sto je ova vrsta čovjeka izumrla. To je po meni najsuperiornija rasa, upućeni znaju. Hrvati su bijednici, nemaju nikakve kršćanske vrline. Ubij, ispovjedi se, tamo nekom pedofilu, i Bog ti je oprostio. Možeš ponovit, samo se ispovijedi opet. I opet ...

Name

xxx

29.07.2016 05:25

Jesu li i oni rehabilitovali Dražu ili šta već pa si zabrinut?

Name

Jedan ČOVEK i jedna PATKA!

28.07.2016 19:16

Pa to ste se dogovorili ti i Kolinda kad ste se skoro sreli na onom mostu!

ODGOVORITE
Name

Milorad

28.07.2016 19:28

Zato nemoj dozvoliti da te naljute pa da odustanes od sastavljanja nove vlade. Samo ti mozes spasiti i Srbiju i nas Srbe sa ove strane Drine. Prelomi to i zadnji dan, zadnji minut formiraj vladu i spasi nas!! Nemoj to rediti zbog sebe, uradi to zbog napacenog naroda koji te izabrao da ga spasis. Tvoj narod to zasluzuje!!!

ODGOVORITE
Name

Jedan ČOVEK i jedna PATKA!

28.07.2016 20:08

Nadam se da si ironican!? U suprotnom, sutra brzo do veterinara, snsd-OVCO!

Name

Pedja

28.07.2016 21:13

Sta ti to nije jasno-u Evropi ka kojoj tezis, Srbi nemaju prijatelja-nisi dorastao da budes na celu Srbije-bolje se skloni I nemoj nas vise zamajavati!!!!

ODGOVORITE
Name

RASTKO

29.07.2016 09:14

SKLONI SE , SPASI SRBIJU!

Name

dzoo

29.07.2016 04:27

E stvarno ovi nisu vise normalni ali ne zaboravimo nase NEDICE I MIHAJLOVICE i sad kao oni nacisti a mi nismo JA STA SE IZ BRDA VALJA

ODGOVORITE
Name

Cica

29.07.2016 07:38

Ne znam koju si ti ocjenu imao iz istorije.Ali da te naucim.Da cetnicki poktet nije proglasen za fasisticki a ustase jesu i da je Hari Truman odlikovao ordenom Drazu Mihailovica zobog spasavanja saveznicki pilota tako da ni sepo pokojni nije proglasio da su cetnici bili fasisti .A ocjena ti je iz istorije nula bato....