Волим и ја вас, оригинал и копија након 20 год.

Слободан Милошевић на контрамитингу 1996. и Барак Обама прошле ноћи на конвенцији демократа у Филаделфији изговорили су, поздрављајући присталице, исте речи: "Волим и ја вас", али у другачијем контексту.

Србија 28.07.2016 | 20:38
Волим и ја вас, оригинал и копија након 20 год.
Амерички председник Барак Обама подигао је прошле ноћи нацију на ноге једним од најбољих говора у каријери, прогласивши Хилари Клинтон политичком наследницом и "најбољом шансом Америке" за одбрану демократије од "јефтиних демагога", попут Доналда Трампа.

Док је излазио на бину, Обаму су пратили одушевљени покличи масе демократа, који су узвикивали његов слоган: "Можемо" и "Ми те волимо".

"Волим и ја вас", одговорио им је амерички председник.



Конвенција демократа у Филаделфији била је промоција Хилари Родам Клинтон за кандидаткињу те странке за председничке изборе у Америци. Обама је, како наводе либерални амерички медији, још једном одржао бриљантан говор и то у тренутку када је унутар демократа дошло до озбиљних подела на присталице Клинтонове и њеног дојучерашњег ривала Бернија Сандерса.

Исти усклици и отпоздрав чули су се раније и у Србији, али у другом контексту.

Контрамитинг присталица СПС-а организован је пре двадесет година у децембру на Теразијама испред хотела "Москва", док су симпатизери опозиционих странака одржавали скуп пар стотина метара даље – на Тргу републике, протестујући против изборне крађе.

Државни медији су тврдили да је СПС окупио око 200.000 присталица, али независне процене говориле су о десетоструко мањем броју.

Када се на бини појавио Слободан Милошевић, социјалисти су га дочекали овацијама, али се митингу непланирано "прикључио" и велики број демонстраната са Трга републике и бурним негодовањем ометао говор тадашњег председника Србије.

Присталице Милошевића су онда почеле да скандирају „Слобо, ми те волимо" да би "звучном завесом" прекриле опозициона скандирања која су се чула и у директном ТВ преносу. Милошевић је на тренутак застао, престао да чита припремљени говор о "светским моћницима" и "петој колони", а присталицама узвратио са: "Волим и ја вас."



Та реченица је потом добила статус једног од слогана који је обележио деведесете године и, наравно, различито био примљен и од присталица власти и опозиције.

Отпоздрав "Волим и ја вас" инспирисао је Бору Ђорђевића да компонује песму са истим називом и објави је на албуму "Трећи српски устанак", који критички говори о режиму Слободана Милошевића и његове супруге Мире Марковић.



Извор: РТС
Фото: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

28.07.2016 19:12

Обама и 4 разреда школе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

28.07.2016 20:21

Обојица су правници по струци. Обаму је сколовала мати агент ФБИ, Слобо је добијао стипендије од КПЈ. Супруге су им одане, Слоби и дан данас иако су године просле. Знаци није образовање сто их раздваја. Боја козе их раздваја и религија. Један је покрстени Муслиман, други је правосавац. Један води најомрзенији народ на Глобусу, а други је водио Балканске Американце. Моц долази из народа због тога љубав. Лице на Адолфа Хитлера. Хвала Богу да је мали број Срба био нацистицки настројен. У САД то је сва Англо-саксонска вецина. Једини добри су Апаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенка

15.08.2016 22:56

Молим те ко Бога , не лази ми у оци: Јел'ти мене волис : " и "Ми Слобенци те волимо , наравно !!! Ко те не видимо' се рајси те имамо !!! Слоби врни се ..!!!

ОДГОВОРИТЕ