Volim i ja vas, original i kopija nakon 20 god.

Slobodan Milošević na kontramitingu 1996. i Barak Obama prošle noći na konvenciji demokrata u Filadelfiji izgovorili su, pozdravljajući pristalice, iste reči: "Volim i ja vas", ali u drugačijem kontekstu.

Srbija 28.07.2016 | 20:38
Volim i ja vas, original i kopija nakon 20 god.
Američki predsednik Barak Obama podigao je prošle noći naciju na noge jednim od najboljih govora u karijeri, proglasivši Hilari Klinton političkom naslednicom i "najboljom šansom Amerike" za odbranu demokratije od "jeftinih demagoga", poput Donalda Trampa.

Dok je izlazio na binu, Obamu su pratili oduševljeni pokliči mase demokrata, koji su uzvikivali njegov slogan: "Možemo" i "Mi te volimo".

"Volim i ja vas", odgovorio im je američki predsednik.



Konvencija demokrata u Filadelfiji bila je promocija Hilari Rodam Klinton za kandidatkinju te stranke za predsedničke izbore u Americi. Obama je, kako navode liberalni američki mediji, još jednom održao briljantan govor i to u trenutku kada je unutar demokrata došlo do ozbiljnih podela na pristalice Klintonove i njenog dojučerašnjeg rivala Bernija Sandersa.

Isti usklici i otpozdrav čuli su se ranije i u Srbiji, ali u drugom kontekstu.

Kontramiting pristalica SPS-a organizovan je pre dvadeset godina u decembru na Terazijama ispred hotela "Moskva", dok su simpatizeri opozicionih stranaka održavali skup par stotina metara dalje – na Trgu republike, protestujući protiv izborne krađe.

Državni mediji su tvrdili da je SPS okupio oko 200.000 pristalica, ali nezavisne procene govorile su o desetostruko manjem broju.

Kada se na bini pojavio Slobodan Milošević, socijalisti su ga dočekali ovacijama, ali se mitingu neplanirano "priključio" i veliki broj demonstranata sa Trga republike i burnim negodovanjem ometao govor tadašnjeg predsednika Srbije.

Pristalice Miloševića su onda počele da skandiraju „Slobo, mi te volimo" da bi "zvučnom zavesom" prekrile opoziciona skandiranja koja su se čula i u direktnom TV prenosu. Milošević je na trenutak zastao, prestao da čita pripremljeni govor o "svetskim moćnicima" i "petoj koloni", a pristalicama uzvratio sa: "Volim i ja vas."



Ta rečenica je potom dobila status jednog od slogana koji je obeležio devedesete godine i, naravno, različito bio primljen i od pristalica vlasti i opozicije.

Otpozdrav "Volim i ja vas" inspirisao je Boru Đorđevića da komponuje pesmu sa istim nazivom i objavi je na albumu "Treći srpski ustanak", koji kritički govori o režimu Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković.



Izvor: RTS
Foto: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

28.07.2016 19:12

Obama i 4 razreda škole!!!

ODGOVORITE
Name

Ma ne

28.07.2016 20:21

Obojica su pravnici po struci. Obamu je skolovala mati agent FBI, Slobo je dobijao stipendije od KPJ. Supruge su im odane, Slobi i dan danas iako su godine prosle. Znaci nije obrazovanje sto ih razdvaja. Boja koze ih razdvaja i religija. Jedan je pokrsteni Musliman, drugi je pravosavac. Jedan vodi najomrzeniji narod na Globusu, a drugi je vodio Balkanske Amerikance. Moc dolazi iz naroda zbog toga ljubav. Lice na Adolfa Hitlera. Hvala Bogu da je mali broj Srba bio nacisticki nastrojen. U SAD to je sva Anglo-saksonska vecina. Jedini dobri su Apaci.

ODGOVORITE
Name

Slovenka

15.08.2016 22:56

Molim te ko Boga , ne lazi mi u oci: Jel'ti mene volis : " i "Mi Slobenci te volimo , naravno !!! Ko te ne vidimo' se rajsi te imamo !!! Slobi vrni se ..!!!

ODGOVORITE