Нова нота Хрватској због црнокошуљаша

Министарство спољних послова Србије упутило је данас протесну ноту Хрватској због низа инцидената, претњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне странке права (А-ХСП) и њихових присталица приликом обележавања 75. годишњице антифашистичког устанка у Србу.

Србија 28.07.2016 | 19:55
Нова нота Хрватској због црнокошуљаша
У ноти се истиче да то представља последњи у низу говора мржње према припадницима српске националне мањине и држављанима Србије, изазваних етничком нетрпељивошћу.

Министарство спољних послова Србије сматра да је за сваку осуду говор који је, упркос шестомесечној забрани уласка у Срб, Дражен Келеминец одржао на том скупу, и тај значајан јубилеј назвао "балом вампира испред четничког споменика".

Том приликом он је затражио да се Самосталној демократској српској странци забрани одржавање скупова, позивајући на скандирање усташког поздрава "За дом спремни", након чега су присутни узвикивали "кољачи, убице, злочинци".

МСП Србије истиче да веома забрињава и чињеница да је генерал хрватске војске и саборски заступник Ж. Гласановић грубо напао председника Антифашистичке лиге З. Пусића, рекавши да је "морална наказа" и да својим присуством на антифашистичком скупу велича "великосрпско - четничко - империјалистичку агресију".

Поред тога, петнаестак жена је у више наврата прекидало говор бившег хрватског председника Стјепана Месића певањем домољубних Томпсонових песама, а присталице А-ХСП и ХОС су уочи одржавања скупа блокирале пут од Книна ка Србу.

У ноти се наводи да Србија оцењује да је досадашње непоступање хрватских надлежних органа и одсуство јавне осуде хрватских званичника значајно допринело распиривању националне мржње и инцидената усмерених против Срба.

Министарство спољних послова Србије очекује промптну реакцију надлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широм Хрватске и истовремено очекује да надлежни хрватски органи известе о покренутим судским поступцима и изреченим казнама починиоцима инцидената.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хрвати 70 посто УСТАШЕ

28.07.2016 18:38

Католици најгоре врсте. Као ИСламска држава. Они су срамота за католички еманциповани свијет. Живе, не у средњем вијеку, већ ван времена. Жалосно по њих, а довољно говори какви су. Чак су се и СС официри згражали злодјелима према Србима. Хрвати су вехабије католичанства

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

28.07.2016 19:02

ТАЧНО, АЛИ ЗА РАЗЛИКУ ОД МУСЛИМАНА СА ОВИХ ПРОСТОРА, ХРВАТИ СУ ВЕЛИКОМ ВЕЋИНОМ УСТАШЕ, САМО СЕ МАЛО РАЗЛИКУЈУ ПО ТОМЕ КАКО БИ УБИЈАЛИ СРБЕ, НЕКИ БИ КЛАЛИ, НЕКИ БИ ГУШИЛИ ПЛИНОМ А НЕКИ БИ КОРИСТИЛИ ПУШКЕ, НАРОД СА ТОЛИКО МРЖЊЕ НЕ ПОСТОЈИ У ЕВРОПИ И ЗБОГ ТОГА СУ МИ ОДВРАТНИ

Name

И Муслимани су

28.07.2016 19:41

У Санском Мосту у име Усташа побили све србе мушкарце . Било је часних који су им говорили да бјеже у суму а и оних који су јахали на коњима са косом, као смрт. То је истина коју знам из прице мог рођака, тад осмогодишњег дјечака , који је из вагона посматрао стријељане. Пустили жене и дјецу јер је већ прошло љето. Без хране, да умру.