Nova nota Hrvatskoj zbog crnokošuljaša

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protesnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke prava (A-HSP) i njihovih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu.

Srbija 28.07.2016 | 19:55
Nova nota Hrvatskoj zbog crnokošuljaša
U noti se ističe da to predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je za svaku osudu govor koji je, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, Dražen Keleminec održao na tom skupu, i taj značajan jubilej nazvao "balom vampira ispred četničkog spomenika".

Tom prilikom on je zatražio da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci zabrani održavanje skupova, pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", nakon čega su prisutni uzvikivali "koljači, ubice, zločinci".

MSP Srbije ističe da veoma zabrinjava i činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Ž. Glasanović grubo napao predsednika Antifašističke lige Z. Pusića, rekavši da je "moralna nakaza" i da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča "velikosrpsko - četničko - imperijalističku agresiju".

Pored toga, petnaestak žena je u više navrata prekidalo govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pevanjem domoljubnih Tompsonovih pesama, a pristalice A-HSP i HOS su uoči održavanja skupa blokirale put od Knina ka Srbu.

U noti se navodi da Srbija ocenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje promptnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom Hrvatske i istovremeno očekuje da nadležni hrvatski organi izveste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hrvati 70 posto USTAŠE

28.07.2016 18:38

Katolici najgore vrste. Kao ISlamska država. Oni su sramota za katolički emancipovani svijet. Žive, ne u srednjem vijeku, već van vremena. Žalosno po njih, a dovoljno govori kakvi su. Čak su se i SS oficiri zgražali zlodjelima prema Srbima. Hrvati su vehabije katoličanstva

ODGOVORITE
Name

NOVO

28.07.2016 19:02

TAČNO, ALI ZA RAZLIKU OD MUSLIMANA SA OVIH PROSTORA, HRVATI SU VELIKOM VEĆINOM USTAŠE, SAMO SE MALO RAZLIKUJU PO TOME KAKO BI UBIJALI SRBE, NEKI BI KLALI, NEKI BI GUŠILI PLINOM A NEKI BI KORISTILI PUŠKE, NAROD SA TOLIKO MRŽNJE NE POSTOJI U EVROPI I ZBOG TOGA SU MI ODVRATNI

Name

I Muslimani su

28.07.2016 19:41

U Sanskom Mostu u ime Ustaša pobili sve srbe muškarce . Bilo je časnih koji su im govorili da bježe u sumu a i onih koji su jahali na konjima sa kosom, kao smrt. To je istina koju znam iz price mog rođaka, tad osmogodišnjeg dječaka , koji je iz vagona posmatrao strijeljane. Pustili žene i djecu jer je već prošlo ljeto. Bez hrane, da umru.