Карић офанзива: Тесла град, станови, милијарде

Компанија БК група планира изградњу социјалних станова у Србији чија ће цена бити мања од 500 евра за квадратни метар. Карићи планирају и изградњу "Тесла града" у вредности од чак три милијарде евра.

Србија 28.07.2016 | 19:00
Карић офанзива: Тесла град, станови, милијарде
Представник те компаније Бојан Карић казао је данас у Привредној комори Србије да би изградња тих станова чија би укупна површина била око три милиона квадратних метара, могла да почне крајем 2017. или почетком 2018. године.

Он је казао да се са градом Београдом, где би било изграђено око два милиона квадратних метара тих станова, тренутно преговара о могућим локацијама за изградњу.

Према његовим речима, поред Београда, социјални станови са ценом која би, како је нагласио била "далеко испод тржишне", градили би се и у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду, као и у осталим градовима у Србији, а на тим пословима би била ангажована домаћа грађевинска индустрија.



"Наш тренутни циљ и фокус је изградња социјалних станова, чија би изградња могла да почне крајем следеће или поћетком 2018. године", нагласио је Карић.

Он је најавио и да компанија БК груп планира у Београду реализацију пројекта "Тесла Град" чија је вредност три милијарде евра и да се тренутно тај пројекат разрађује са градом.

Према његовим речима, тренутно се разматрају две локације за изградњу "Тесла Града", а то су простор иза Аде Циганлије, на Макишу, док је друга локација на Новом Београду.

"Овај пројекат би допринео укључивању Београда на листу најважнијих главних градова у региону", нагласио је Бојан Карић.

Председник Управног одбора БК групе Драгомир Карић казао је да ће реализација пројекта "Тесла Град", који обухвата изградњу међународног пословног центра и јединственог центра за шопинг и забаву, а који би се простирао на око два милиона квадратних метара и који би био нови симбол Београда, почети чим се добију све грађевинске дозволе.

Драгомир Карић је прецизирао и да је од града затражено да локација за изградњу тог пројекта буде на Новом Београду, преко пута локације за Београд на води.

"Пројекат Тесла Град није ништа мање вредан него што је Железара у Смедереву и Застава из Крагујевца”, нагласио је он.

Он је навео и да компанија БК група тренутно у Белорусији реализује пројекат "Минск Wорлд" у Минску и да је то комплекс комбинбоване намене који се простире на око три милиона квадрата, а чија је тржишна вредност око 13,4 милијарди долара.

Драгољуб Карић је нагласио да је пројекат у Минску, али и "Тесла Град" у Београду велика шанса за српску грађевинску индустрију и произвођаче грађевинског матерјала и да би ови пројекти могли да упосле више од 100.000 људи.

Према његовим речима, поред грађевинске индустрије реализација ових пројеката укључивала би и 40 других делатности.

"Инвестиције за ове пројекте су већ обезбеђене и сви који уђу у тај посао биће плаћени", нагласио је Драгољуб Карић.

Председник ПКС-а Марко Чадеж казао је да компаније из Србије које сарађују са БК групом имају шансе да добију референце на белоруском тржишту, а то ће им отворити врата и за нове послове.

Чадеж је казао да на пројекту "Минск Wорлд", посла има за грађевинску оперативу Србије у области нискоградње и високоградње, за пројектантске и консалтинг компаније, фирме које се баве извођењем унутрашњих и спољних инстралација и система противпожарне заштите, као и произвођаче грађевинских материјала и опреме.



"Ангажовање гређевинара на градилиштима у земљи и свету, отвара нове перспективе за још 40 пратећих делатности, а опоравак инвестиционих активности и грађевинске привреде, први је поуздани знак опоравка једне економије", казао је Чадеж.

Он је поновио и да је грађевинарство у Србији у прошлој години било сектор са најбржим растом и да се тај тренд наставља и у 2016, прецизирајући да је у првом тромесечју ове године вредност изведених грађевинских радова у сталним ценама порасла за 19,1 одсато у односу на исти период 2015.

Према његовим речима приоритетан циљ грађевинске индустрије Србије у наредном периоду треба да буде повратак на страна тржишта.

Извор: Бета

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

молим вас

28.07.2016 18:21

Додјите у Републику Српску, улозите бар 20% од планираног, исток РС вас цека! Наса влада нас је заборавила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.07.2016 18:52

Ма немој да аеодром стаза за формуле град сунца има висе нек остали

Name

Који идиоти воде ове државе!

28.07.2016 18:32

Карићи хоће искористити име Николе Тесле као што је Кустурица искористио име Иве Андрића. То није смјело бити дозвољено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

28.07.2016 20:04

Који багров

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

30.07.2016 17:26

Ми у РС немамо ниста само масинерију СНСД-а која исисава новац из енергетског сектора! Градови и Опстине у којима влада опозиција муку муце да издраве од деценијске пљацкаске владавине СНСД-а! Додјите Карићи помозите насем народу! Отворите бар неке фабрике!

ОДГОВОРИТЕ