Karić ofanziva: Tesla grad, stanovi, milijarde

Kompanija BK grupa planira izgradnju socijalnih stanova u Srbiji čija će cena biti manja od 500 evra za kvadratni metar. Karići planiraju i izgradnju "Tesla grada" u vrednosti od čak tri milijarde evra.

Srbija 28.07.2016 | 19:00
Karić ofanziva: Tesla grad, stanovi, milijarde
Predstavnik te kompanije Bojan Karić kazao je danas u Privrednoj komori Srbije da bi izgradnja tih stanova čija bi ukupna površina bila oko tri miliona kvadratnih metara, mogla da počne krajem 2017. ili početkom 2018. godine.

On je kazao da se sa gradom Beogradom, gde bi bilo izgrađeno oko dva miliona kvadratnih metara tih stanova, trenutno pregovara o mogućim lokacijama za izgradnju.

Prema njegovim rečima, pored Beograda, socijalni stanovi sa cenom koja bi, kako je naglasio bila "daleko ispod tržišne", gradili bi se i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, kao i u ostalim gradovima u Srbiji, a na tim poslovima bi bila angažovana domaća građevinska industrija."Naš trenutni cilj i fokus je izgradnja socijalnih stanova, čija bi izgradnja mogla da počne krajem sledeće ili poćetkom 2018. godine", naglasio je Karić.

On je najavio i da kompanija BK grup planira u Beogradu realizaciju projekta "Tesla Grad" čija je vrednost tri milijarde evra i da se trenutno taj projekat razrađuje sa gradom.

Prema njegovim rečima, trenutno se razmatraju dve lokacije za izgradnju "Tesla Grada", a to su prostor iza Ade Ciganlije, na Makišu, dok je druga lokacija na Novom Beogradu.

"Ovaj projekat bi doprineo uključivanju Beograda na listu najvažnijih glavnih gradova u regionu", naglasio je Bojan Karić.

Predsednik Upravnog odbora BK grupe Dragomir Karić kazao je da će realizacija projekta "Tesla Grad", koji obuhvata izgradnju međunarodnog poslovnog centra i jedinstvenog centra za šoping i zabavu, a koji bi se prostirao na oko dva miliona kvadratnih metara i koji bi bio novi simbol Beograda, početi čim se dobiju sve građevinske dozvole.

Dragomir Karić je precizirao i da je od grada zatraženo da lokacija za izgradnju tog projekta bude na Novom Beogradu, preko puta lokacije za Beograd na vodi.

"Projekat Tesla Grad nije ništa manje vredan nego što je Železara u Smederevu i Zastava iz Kragujevca”, naglasio je on.

On je naveo i da kompanija BK grupa trenutno u Belorusiji realizuje projekat "Minsk World" u Minsku i da je to kompleks kombinbovane namene koji se prostire na oko tri miliona kvadrata, a čija je tržišna vrednost oko 13,4 milijardi dolara.

Dragoljub Karić je naglasio da je projekat u Minsku, ali i "Tesla Grad" u Beogradu velika šansa za srpsku građevinsku industriju i proizvođače građevinskog materjala i da bi ovi projekti mogli da uposle više od 100.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, pored građevinske industrije realizacija ovih projekata uključivala bi i 40 drugih delatnosti.

"Investicije za ove projekte su već obezbeđene i svi koji uđu u taj posao biće plaćeni", naglasio je Dragoljub Karić.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da kompanije iz Srbije koje sarađuju sa BK grupom imaju šanse da dobiju reference na beloruskom tržištu, a to će im otvoriti vrata i za nove poslove.

Čadež je kazao da na projektu "Minsk World", posla ima za građevinsku operativu Srbije u oblasti niskogradnje i visokogradnje, za projektantske i konsalting kompanije, firme koje se bave izvođenjem unutrašnjih i spoljnih instralacija i sistema protivpožarne zaštite, kao i proizvođače građevinskih materijala i opreme."Angažovanje gređevinara na gradilištima u zemlji i svetu, otvara nove perspektive za još 40 pratećih delatnosti, a oporavak investicionih aktivnosti i građevinske privrede, prvi je pouzdani znak oporavka jedne ekonomije", kazao je Čadež.

On je ponovio i da je građevinarstvo u Srbiji u prošloj godini bilo sektor sa najbržim rastom i da se taj trend nastavlja i u 2016, precizirajući da je u prvom tromesečju ove godine vrednost izvedenih građevinskih radova u stalnim cenama porasla za 19,1 odsato u odnosu na isti period 2015.

Prema njegovim rečima prioritetan cilj građevinske industrije Srbije u narednom periodu treba da bude povratak na strana tržišta.

Izvor: Beta

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

molim vas

28.07.2016 20:21

Dodjite u Republiku Srpsku, ulozite bar 20% od planiranog, istok RS vas ceka! Nasa vlada nas je zaboravila!

ODGOVORITE
Name

re

28.07.2016 20:52

Ma nemoj da aeodrom staza za formule grad sunca ima vise nek ostali

Name

Koji idioti vode ove države!

28.07.2016 20:32

Karići hoće iskoristiti ime Nikole Tesle kao što je Kusturica iskoristio ime Ive Andrića. To nije smjelo biti dozvoljeno!

ODGOVORITE
Name

Cezar

28.07.2016 22:04

Koji bagrov

ODGOVORITE
Name

mami

30.07.2016 19:26

Mi u RS nemamo nista samo masineriju SNSD-a koja isisava novac iz energetskog sektora! Gradovi i Opstine u kojima vlada opozicija muku muce da izdrave od decenijske pljackaske vladavine SNSD-a! Dodjite Karići pomozite nasem narodu! Otvorite bar neke fabrike!

ODGOVORITE