Ново суђење за ратне злочине над Србима

Врховни суд Хрватске прихватио је жалбу Бранимира Главаша и других оптуженика и у целости укинуо првостепену пресуду којом је био осуђен на затворску казну због ратног злочина, преноси Јутарњи лист.

Регион 28.07.2016 | 22:57
Ново суђење за ратне злочине над Србима
Врховни суд Хрватске објавио је данас да је прихватио жалбу Бранимира Главаша и других оптужених те је у целости укинуо првостепену пресуду којом је био осуђен на затворску казну због ратног злочина у случајевима "гаража" и "селотејп"'.
 
Предмет је упућен првостепеном суду на поновно суђење, наведено је у одлуци која је написана још 7. јуна на 11 страница, али је на wеб страни суда осванула данас поподне.

Прву правоснажну пресуду Врховног суда Главашу од осам година затвора, на основу које је служио затворску казну у Мостару и са које је пуштен на превремени отпуст, Уставни суд укинуо је почетком 2015.

На снази је тако остала пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на 10 година затвора, па је Главаш након повратка у Хрватску враћен у Истражни затвор новом одлуком Врховног суда коју је поновно делимично укинуо Уставни суд.

Након 26 дана затвора и затворске болнице, где је био због штрајка глађу, на слободу га је 31. марта 2015. пустило Ванрасправно веће Жупанијског суда које је објаснило да се водило ранијим ставовима Уставног суда, али и чињеницом да би, у случају да је Главаш остао на издржавању казне у Мостару, још 18. марта прошле године био пуштен на условни отпуст.

Јавну седницу на којој се расправљало о жалбама тужилаштва и одбране на неправоснажну пресуду Врховни суд закључио је 7. јуна.

Главаш и остали оптуженици тада су затражили укидање пресуде и поновљено суђење, док је тужилаштво затражило строже казне.

Супротно тужилаштву, које је током целог поступка истицало да је Главаш био на врху криминалног ланца, прво као неформални, а касније и формални заповедник који је одређивао критеријуме за одабир и стигматизацију жртава, Главаш тврди да је поступак против њега инициран од стране бившег премијера Иве Санадера, Владимира Шекса и врха ХДЗ-а.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мило

28.07.2016 15:06

Све је иначе поремећено у друштву па што бих изузели и судство. Осуде човјека на 50 година затвора , он се жали и ослободе га било какве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

28.07.2016 15:21

Он ће дочекати судбину злотвора Андрије Артуковића. Пресуда ће пасти кад буде одлазио на онај свијет и биће сахрањен као херој и велики бранитељ НДХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блаф

28.07.2016 15:35

Јос да поново отворе Јасеновац и комплетна ндх.Ста друго оцекивати од устаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцанин

28.07.2016 16:33

Сатаниста,подигао два прста. Ста оцекивати од клеро-фасистицке организације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

28.07.2016 16:34

Тако то раде Хрвати све кољаце ослобадјају било какве одговорности у првој фази а у следецој це их наградјивати док код нас Вукцевиц и Векариц оба србомрсца похапсисе и предадосе Хагу све сто је ваљало у Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвеле

28.07.2016 16:48

ОВОГА ПОВАМПИРЕНОГА УСТАСУ ТРЕБА ТРАЈНО СТРПАТИ У ЗАТВОР !

Name

Боxон

28.07.2016 17:15

Овом монструму ће судити док га не ослободе, а стигла је проусташка власт, тј. влада у техничком мандату која ће то и учинити

ОДГОВОРИТЕ