Novo suđenje za ratne zločine nad Srbima

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženika i u celosti ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, prenosi Jutarnji list.

Region 28.07.2016 | 22:57
Novo suđenje za ratne zločine nad Srbima
Vrhovni sud Hrvatske objavio je danas da je prihvatio žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženih te je u celosti ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u slučajevima "garaža" i "selotejp"'.
 
Predmet je upućen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u odluci koja je napisana još 7. juna na 11 stranica, ali je na web strani suda osvanula danas popodne.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru i sa koje je pušten na prevremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je početkom 2015.

Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u Istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno delimično ukinuo Ustavni sud.

Nakon 26 dana zatvora i zatvorske bolnice, gde je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta 2015. pustilo Vanraspravno veće Županijskog suda koje je objasnilo da se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. marta prošle godine bio pušten na uslovni otpust.

Javnu sednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama tužilaštva i odbrane na nepravosnažnu presudu Vrhovni sud zaključio je 7. juna.

Glavaš i ostali optuženici tada su zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužilaštvo zatražilo strože kazne.

Suprotno tužilaštvu, koje je tokom celog postupka isticalo da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik koji je određivao kriterijume za odabir i stigmatizaciju žrtava, Glavaš tvrdi da je postupak protiv njega iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a.

Izvor: Jutarnji list

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milo

28.07.2016 15:06

Sve je inače poremećeno u društvu pa što bih izuzeli i sudstvo. Osude čovjeka na 50 godina zatvora , on se žali i oslobode ga bilo kakve odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Лија

28.07.2016 15:21

Он ће дочекати судбину злотвора Андрије Артуковића. Пресуда ће пасти кад буде одлазио на онај свијет и биће сахрањен као херој и велики бранитељ НДХ.

ODGOVORITE
Name

blaf

28.07.2016 15:35

Jos da ponovo otvore Jasenovac i kompletna ndh.Sta drugo ocekivati od ustasa.

ODGOVORITE
Name

Lijevcanin

28.07.2016 16:33

Satanista,podigao dva prsta. Sta ocekivati od klero-fasisticke organizacije

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

28.07.2016 16:34

Tako to rade Hrvati sve koljace oslobadjaju bilo kakve odgovornosti u prvoj fazi a u sledecoj ce ih nagradjivati dok kod nas Vukcevic i Vekaric oba srbomrsca pohapsise i predadose Hagu sve sto je valjalo u Srba.

ODGOVORITE
Name

Cvele

28.07.2016 16:48

OVOGA POVAMPIRENOGA USTASU TREBA TRAJNO STRPATI U ZATVOR !

Name

Boxon

28.07.2016 17:15

Ovom monstrumu će suditi dok ga ne oslobode, a stigla je proustaška vlast, tj. vlada u tehničkom mandatu koja će to i učiniti

ODGOVORITE