Шпиц туристичке сезоне: Како избјећи гужве?

Посљедњег викенда у јулу, као и протеклих година на путевима Хрватске очекује се највећи број туриста, што значи још веће гужве него током претходних викенда у овом мјесецу.

Регион 28.07.2016 | 22:51
Шпиц туристичке сезоне: Како избјећи гужве?
Овај викенд биће обиљежен цјелодневним значајним гужвама и колонама на путевима, граничним прелазима, трајектним пристаништима и лукама као и у близини туристичких градова на обали.

С крајем викенда завршава школа у неколико покрајина у Њемачкој, а 1. августа означава почетак Ферагоста у Италији, одакле ће се према Јадрану упутити велик број туриста.

Још ће један догађај обиљежиће овај викенд, односно суботу, а то је посјета руског предсједника Владимира Путина Словенији.

“Због дијела пута који ће бити затворен на подручју сјеверне Словеније и Љубљане, многи ће туристи бирати алтернативне правце према Хрватској, односно из Хрватске према Европи”, упозорава ХАК.

У петак, очекује се густ саобраћај у поподневним сатима према мору, али такође и на ауто-путуи А3 Брегана-Липовац у смјеру истока.

Суботу ће обиљежити колоне већ од раних јутарњих сати на ауто-путевима А2 Загреб-Мацељ и А4 Загреб-Горичан у смјеру Загреба, а потом и на ауто-путу А1 Загреб-Сплит-Плоче, посебно између Загреба и Босиљева, те А6 Ријека-Загреб у смјеру мора.

На наплатним кућама Запрешић (А2) и Света Хелена (А4) колоне се очекују већ од 6 часова, које ће се затим слијевати загребачком обилазницом (А3) према Јанкомиру односно Бузину да би се спојиле на наплатној кућици Лучко.

Највеће гужве на наплатној кућици Лучко, на уласку на ауто-пут, у смјеру мора биће од 5 до 17 часова, док на изласку према Загребу, колоне се очекују од 10 до 18.

Осим на Лучком, гужве се очекују и на Истарском ипсилону, из смјера граничних прелаза Каштел и Плованија. Дужа чекања очекују се у трајектним пристаништима Стиница, Призна, Брестова и Валбиска те у лукама Задар и Сплит.

Трајекти и катамарани ће пловити према љетном пловидбеном реду, а уколико се укаже потреба, уводиће се и додатне линије. Саобраћај ће бити густ у суботу и недјељу од 10 до 20 часова на свим путним правцима из смјера мора према унутрашњости, нарочито на Лучком (излазак с ауто-пута А1), Истарском ипсилону, Крчком мосту, као и на ауто-путевима А2 Загреб-Мацељ (наплатна кућица Тракошћан) и А4 Загреб-Горичан, те на А3 Брегана-Липовац (наплатна кућица Загреб-исток).

Препоручује се да се за излазак с ауто-пута А1, умјесто Лучког, користи наплатна кућица Демерје гдје се, осим ЕНЦ-ом, путарина може платити кредитним и дебитним картицама, а суботом ће бити омогућено и готовинско плаћање.

Свима који у суботу из Хрватске планирају пут према сјеверној Европи савјетује се да користе најпроточнији правац, а то је ауто-пут А4 Загреб-Горичан према граничном прелазу Горичан, затим кроз Мађарску према Словенији, Лендави и даље према Аустрији.

Други могући правац је ауто-пут А2 Загреб-Мацељ преко граничног прелаза Мацељ према Марибору, али на том су дијелу радови између граничног прелаза Мацељ и Птуја.

Правац за све који из Хрватске иду према Италији је ауто-пут А6 Ријека-Загреб, према граничним прелазима Рупа или Пасјак и даље према Италији.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лија

28.07.2016 15:22

Најлакше, не ићи на годишњи одмор, и све си избјегао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје село на Мајевици

28.07.2016 18:05

Ја ако бог да крећем на одмор за непуних један сат са сјевера Њемацке.

Name

Драз

28.07.2016 18:29

Избјегните одмор послије ког вам треба одмор.