Špic turističke sezone: Kako izbjeći gužve?

Posljednjeg vikenda u julu, kao i proteklih godina na putevima Hrvatske očekuje se najveći broj turista, što znači još veće gužve nego tokom prethodnih vikenda u ovom mjesecu.

Region 28.07.2016 | 22:51
Špic turističke sezone: Kako izbjeći gužve?
Ovaj vikend biće obilježen cjelodnevnim značajnim gužvama i kolonama na putevima, graničnim prelazima, trajektnim pristaništima i lukama kao i u blizini turističkih gradova na obali.

S krajem vikenda završava škola u nekoliko pokrajina u Njemačkoj, a 1. avgusta označava početak Feragosta u Italiji, odakle će se prema Jadranu uputiti velik broj turista.

Još će jedan događaj obilježiće ovaj vikend, odnosno subotu, a to je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji.

“Zbog dijela puta koji će biti zatvoren na području sjeverne Slovenije i Ljubljane, mnogi će turisti birati alternativne pravce prema Hrvatskoj, odnosno iz Hrvatske prema Evropi”, upozorava HAK.

U petak, očekuje se gust saobraćaj u popodnevnim satima prema moru, ali takođe i na auto-putui A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka.

Subotu će obilježiti kolone već od ranih jutarnjih sati na auto-putevima A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, a potom i na auto-putu A1 Zagreb-Split-Ploče, posebno između Zagreba i Bosiljeva, te A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora.

Na naplatnim kućama Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone se očekuju već od 6 časova, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj kućici Lučko.

Najveće gužve na naplatnoj kućici Lučko, na ulasku na auto-put, u smjeru mora biće od 5 do 17 časova, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone se očekuju od 10 do 18.

Osim na Lučkom, gužve se očekuju i na Istarskom ipsilonu, iz smjera graničnih prelaza Kaštel i Plovanija. Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split.

Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodiće se i dodatne linije. Saobraćaj će biti gust u subotu i nedjelju od 10 do 20 časova na svim putnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti, naročito na Lučkom (izlazak s auto-puta A1), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na auto-putevima A2 Zagreb-Macelj (naplatna kućica Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplatna kućica Zagreb-istok).

Preporučuje se da se za izlazak s auto-puta A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna kućica Demerje gdje se, osim ENC-om, putarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje.

Svima koji u subotu iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Evropi savjetuje se da koriste najprotočniji pravac, a to je auto-put A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji.

Drugi mogući pravac je auto-put A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prelaza Macelj prema Mariboru, ali na tom su dijelu radovi između graničnog prelaza Macelj i Ptuja.

Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je auto-put A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.

Izvor: Index.hr

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Лија

28.07.2016 15:22

Најлакше, не ићи на годишњи одмор, и све си избјегао.

ODGOVORITE
Name

Moje selo na Majevici

28.07.2016 18:05

Ja ako bog da krećem na odmor za nepunih jedan sat sa sjevera Njemacke.

Name

Draz

28.07.2016 18:29

Izbjegnite odmor poslije kog vam treba odmor.