Послије 16 година завршиће штрајк глађу

Индијска активисткиња Иром Шармила, која већ готово 16 година спроводи штрајк глађу у знак протеста против наводне бруталности индијске војске, изјавила је данас да ће окончати тај штрајк и учествовати на изборима.

Свијет 27.07.2016 | 12:16
Послије 16 година завршиће штрајк глађу
Шармила (44) је на суду у североисточној савезној држави Манипур рекла да ће 9. августа обуставити штрајк глађу и да ће се на изборима почетком следеће године представити као независни кандидат, пренела је агенција АП.

Она није добровољно узимала храну од 5. новембра 2000. године, кад је започела протест против закона којим су суспендоване многе мере заштите људских права у зонама конфликта.

Три дана пре тога су паравојне снаге у Малому, малом месту у предграђу престонице државе Манипур, убили десеторо људи.

Три дана након што је започела штрајк глађу, Шармила је ухапшена под оптужбама за покушај самоубиства, што је у Индији злочин, а од тада ју у затворској болници у Манипуру присилно хране кроз цевчицу у носу.

"Једино што може да донесе промену су избори. Зато ћу се кандидовати као независтан кандидат за општину Малом", рекла је Шармила, која је додала да ће једина тачка њене кампање бити укидање закона који допушта да војска делује некажњено.

Коментари / 0

Оставите коментар