Poslije 16 godina završiće štrajk glađu

Indijska aktivistkinja Irom Šarmila, koja već gotovo 16 godina sprovodi štrajk glađu u znak protesta protiv navodne brutalnosti indijske vojske, izjavila je danas da će okončati taj štrajk i učestvovati na izborima.

Svijet 27.07.2016 | 12:16
Poslije 16 godina završiće štrajk glađu
Šarmila (44) je na sudu u severoistočnoj saveznoj državi Manipur rekla da će 9. avgusta obustaviti štrajk glađu i da će se na izborima početkom sledeće godine predstaviti kao nezavisni kandidat, prenela je agencija AP.

Ona nije dobrovoljno uzimala hranu od 5. novembra 2000. godine, kad je započela protest protiv zakona kojim su suspendovane mnoge mere zaštite ljudskih prava u zonama konflikta.

Tri dana pre toga su paravojne snage u Malomu, malom mestu u predgrađu prestonice države Manipur, ubili desetoro ljudi.

Tri dana nakon što je započela štrajk glađu, Šarmila je uhapšena pod optužbama za pokušaj samoubistva, što je u Indiji zločin, a od tada ju u zatvorskoj bolnici u Manipuru prisilno hrane kroz cevčicu u nosu.

"Jedino što može da donese promenu su izbori. Zato ću se kandidovati kao nezavistan kandidat za opštinu Malom", rekla je Šarmila, koja je dodala da će jedina tačka njene kampanje biti ukidanje zakona koji dopušta da vojska deluje nekažnjeno.

Komentari / 0

Ostavite komentar