ОИ - Историја у Рију: Мајка и син у истом тиму!

Олимпијске игре у Рио де Жанеиру ући ће у анале, јер ће се први пут у репрезентацији једне земље наћи мајка и син, предствници Грузије у стрељаштву.

Остали спортови 29.07.2016 | 09:45
ОИ - Историја у Рију: Мајка и син у истом тиму!
Мама и син заједно ће наступати у Рију, што ће бити први пут да тако нешто догоди на Олимпијским играма.

То ће бити грузијски стрелци Нино Салуквадзе и њен син Котне Мачваријани.

За четрдесетседмогодишњу Нино Салуквадзе то ће бити осме Олимпијске игре, док ће њен осамнаестогодишњи син Котне Мачваријани дебитовати на олимпијском турниру, пренео је АП.

"Веома сам срећна што ћу још једеном имати прилику да представљам Грузију на Олимпијским играма, али сам неупоредиво срећнија што је и мој син успео да се избори за ту част", рекла је Салуквадзе, која је 1988. године на Играма у Сеулу освојила златну медаљу за Совјетски Савез.

Читаву причу још занимљивијом чини то што Нину и њеног сина тренира Нинин отац, а Котнеов деда Вахтанг Салуквадзе, коме се остварио животни сан да му ћерка и унук оду на Олимпијске игре.

Ипак поносни Вахтанг неће бити уз њих у Бразилу, због поодмаклих година.

Нино је осим најсјајније олимпијске медаље имала част да на Олимпијским играма у Лондону 2012. носи заставу Грузије на свечаној церемонији отварања Игара.

Већу славу него када је освојила златну медаљу Нино Салуквадзе је стекла у Пекингу 2008. године, када је освојила бронзано одличје.

У то време вођен је краткотрајни рат између Грузије и Русије, а Нино је на победничком постољу пољубила руску репрезентативку, чиме је на најбољи начин демонстрирала основни мото античких Олимпијских игара - мир.

Упркос томе што ће ово бити први пут да на Олимпијским играма заједно наступе мајка и син, породични наступи нису били ретки.

Мајка и ћерка наступале су два пута, отац и ћерка 12 пута, а отац и син чак 56 пута.

Извор: Фонет

Коментари / 0

Оставите коментар