Црни 27. јул у Србији

На данашњи дан догодила су се два масовна злочина која су уздрмала Србију.

Србија 27.07.2016 | 09:21
Црни 27. јул у Србији
У историји српске "црне" хронике 27. јул остаће упамћен као датум највећих трагедија, са два масовна убиства - у Лесковцу и Јабуковцу.

На овај дан 2002. Драган Чедић, тада 32- годишњи "жестоки момак" из Лесковца хицима из аутоматске пушке убио је седам особа, а ранио четири. Пет година касније, девет особа у Јабуковцу убијено је у походу смрти Николе Радисављевића. Двоје је рањено.

Никола Радосављевић је 2007. у црно завио шест кућа у родном Јабуковцу. Гастарбајтер из Аустрије, Радосављевић је имао психичке проблеме и веровао је да је мета влашке магије.

Тог 27. јула најпре је претукао супругу, а затим скочио у бунар да се убије. Из бунара га је извукао комшија. Спасао му је живот, али Радосављевићу то није било довољно.

Избезумљен је кренуо у убилачки поход ка комшијским кућама. На том путу, најпре је убио Вељка Ђорђевића (58); његовог сина Драгана (22) и ташту Марину Куткуреновић (75). Затим је усмртио још шест особа, супружнике Драгињу (55) и Бранислава Боронгића 857), Персу Банковић (37), Бранислава Бадајевића (30), Срђана Бађикића (15) и Анику Чокић (62). Тешко је ранио Синишу Бађикића (36) и Вануцу Бадаревић (70).

Радосављевић је ухапшен дан после масакра, на сеоском гробљу, после неуспелог покушаја самоубиства. И сада се налази у Специјалној затворској болници у Београду, будућу да му је суд изрекао меру обавезног лечења у установи затвореног типа.

Разочаран у бившу супругу, која га је годину дана раније оставила, а затим поднела захтев за развод, Чедић је кренуо у освету. За само 25 минута, од 23.55 до 00.20 сати, Чедић је на три локације убио супругу Биљану (28), њене две сестре Јелену Здравковић (25) и Ивану Калчић (30), њену тетку Бисерку Ристић (48). Усмртио је и Ненада Лукића (30), Јелену Златковић (29) и Бобана Здравковића (24), а тешко ранио Славољуба Кржалића, Мају Бојковић, Благоја Ристића (51) и његовог сина Ђорђа Ристића (16).

КРВАВА СРБИЈА Све жртве 5 највећих масакара у последњих 15 година

Језиви масакр у којем је ноћас Синиша Златић (38) у Житишту код Зрењанина убио пет особа и ранио 20 људи, нажалост, подсећа на монструозне злочине у Великој Иванчи, Мартоношу, Јабуковцу, Хоргошу и Лесковцу који су у последњих 15 година шокирали Србију.

Наоружан аутоматском пушком калибра 7,62, Чедић је после злочина побегао белим "вартбургом". Полиција, која је исте ноћи кренула у потрагу за њим, убрзо је нашла возило, али Чедићу није било трага. Тек 40 дана касније, у шипражју у селу Доња Јајина, нађено је Чедићево тело, а обдукцијом је утврђено да је извршио самоубиство.

ЕуроБлиц

Коментари / 0

Оставите коментар