Crni 27. jul u Srbiji

Na današnji dan dogodila su se dva masovna zločina koja su uzdrmala Srbiju.

Srbija 27.07.2016 | 09:21
Crni 27. jul u Srbiji
U istoriji srpske "crne" hronike 27. jul ostaće upamćen kao datum najvećih tragedija, sa dva masovna ubistva - u Leskovcu i Jabukovcu.

Na ovaj dan 2002. Dragan Čedić, tada 32- godišnji "žestoki momak" iz Leskovca hicima iz automatske puške ubio je sedam osoba, a ranio četiri. Pet godina kasnije, devet osoba u Jabukovcu ubijeno je u pohodu smrti Nikole Radisavljevića. Dvoje je ranjeno.

Nikola Radosavljević je 2007. u crno zavio šest kuća u rodnom Jabukovcu. Gastarbajter iz Austrije, Radosavljević je imao psihičke probleme i verovao je da je meta vlaške magije.

Tog 27. jula najpre je pretukao suprugu, a zatim skočio u bunar da se ubije. Iz bunara ga je izvukao komšija. Spasao mu je život, ali Radosavljeviću to nije bilo dovoljno.

Izbezumljen je krenuo u ubilački pohod ka komšijskim kućama. Na tom putu, najpre je ubio Veljka Đorđevića (58); njegovog sina Dragana (22) i taštu Marinu Kutkurenović (75). Zatim je usmrtio još šest osoba, supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića 857), Persu Banković (37), Branislava Badajevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čokić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Badarević (70).

Radosavljević je uhapšen dan posle masakra, na seoskom groblju, posle neuspelog pokušaja samoubistva. I sada se nalazi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, buduću da mu je sud izrekao meru obaveznog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa.

Razočaran u bivšu suprugu, koja ga je godinu dana ranije ostavila, a zatim podnela zahtev za razvod, Čedić je krenuo u osvetu. Za samo 25 minuta, od 23.55 do 00.20 sati, Čedić je na tri lokacije ubio suprugu Biljanu (28), njene dve sestre Jelenu Zdravković (25) i Ivanu Kalčić (30), njenu tetku Biserku Ristić (48). Usmrtio je i Nenada Lukića (30), Jelenu Zlatković (29) i Bobana Zdravkovića (24), a teško ranio Slavoljuba Kržalića, Maju Bojković, Blagoja Ristića (51) i njegovog sina Đorđa Ristića (16).

KRVAVA SRBIJA Sve žrtve 5 najvećih masakara u poslednjih 15 godina

Jezivi masakr u kojem je noćas Siniša Zlatić (38) u Žitištu kod Zrenjanina ubio pet osoba i ranio 20 ljudi, nažalost, podseća na monstruozne zločine u Velikoj Ivanči, Martonošu, Jabukovcu, Horgošu i Leskovcu koji su u poslednjih 15 godina šokirali Srbiju.

Naoružan automatskom puškom kalibra 7,62, Čedić je posle zločina pobegao belim "vartburgom". Policija, koja je iste noći krenula u potragu za njim, ubrzo je našla vozilo, ali Čediću nije bilo traga. Tek 40 dana kasnije, u šipražju u selu Donja Jajina, nađeno je Čedićevo telo, a obdukcijom je utvrđeno da je izvršio samoubistvo.

EuroBlic

Komentari / 0

Ostavite komentar