"Орао" никако да полети!

Од спектакуларно најављене сарадње бијељинског “Орла” са руском фирмом “Климов”, за сада, нема ништа.

Република Српска 27.07.2016 | 08:03
"Орао" никако да полети!
Фото: Г. Бобић / РАС Србија
Наиме, Ремонтном заводу “Орао” потребно је 10 милиона КМ како би започели договорене послове око ремонта хеликоптерских мотора који би радили са Заводом “Климов” из Санкт Петербурга. Тај новац им је био потребан за куповину лиценце, документацију и обуку радника.

Представници Владе Републике Српске хвалили су се како су договорили овај уносан вишемилионски посао и да ће Влада Републике Српске помоћи “Орлу” да добије новац.

Једина опције био је кредит ИРБ. Међитим, “Орао” не може добити кредит у толиком износу, јер се у овој банци максимално може одобрити пет милиона КМ. Осим тога, како “ЕуроБлиц” сазнаје, “Орао” није ни аплицирао за овај кредит.


Фото: Г. Бобић / РАС Србија

На који начин се може помоћи “Орлу” како би се упустио у овај уносан посао са Русима, тренутно, по свему судећи, не зна нико.

То не знају сада ни у Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, иако је донедавно министар Петар Ђокић тврдио да ће Влада наћи начин да обезбеди неопходну подршку "Орлу".

Сада одговорност за проналажење новца пребацују на руководство “Орла”. Кажу да је директор надлежан да обезбеди новац из других извора, уколико не могу добити кредит од ИРБ.

Међутим директор “Орла” Милан Прица не жели ништа да коментарише, јер је, како каже, на годишњем одмору. И док директор одмара, решење за ‘’Орао’’ нико нема. Извесно је да ће ова фирма остати без овог милионског посла.

За десет милиона марака “Орао” би у наредних 18 месеци ремонтовао руске хеликоптере. Такве лиценце на светском тржишту коштају много више, али су Руси одлучили да Српској дају најповољнију цену.

Према евиденцији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, “Орао” ове године није ни подносио захтев за кредит, а код ИРБ већ имају три кредита у износу од 5,8 милиона КМ.


Фото: Срна / Промо
Милан Прица, директор "Орла"

"Максимални износ кредита који ИРБРС може одобрити прописан је важећим правилима пласмана, која је усвојила Влада Републике Српске, и он износи пет милиона КМ. Такође, дефинисано је да корисници своје кредитне захтеве подносе преко пословних банака, а не директно ИРБ. Сви поднесени кредитни захтеви решавају се редоследом којим пристижу, у складу са процедурама ИРБРС. Кредитни одбор функционише несметано, а седнице се одржавају једном седмично", појаснили су ИРБ.

Осим тога, више не постоји кредитна линија ИРБ “Зајмови за правна лица које одреди Влада РС”, преко које Влада РС директно утиче на одобравање.

ИРБ без директора

Пре четири месеца, још увек актуелни директор ИРБ Снежана Вујнић је приведена због сумње да је оштетитла Бобар банку и банкарски сектор. Убрзо је пуштена и до пре месец дана била је у кућном притвору.

Од њеног хапшења, па до данас ИРБ нема директора, Снежана Вујнић се званично води као руководилац, али јој је забрањено да обавља ову функцију.

Пре два месеца Надзорни одбор ИРБ је расписао конкурс за именовање директора и два извршна директора, али процедура није завршена.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

реално.

29.07.2016 17:42

НЕЋЕТЛИ И ТО УНИШТИТИ, АКО ИМАТЕ ИМАЛО ПАМЕТИ! ПОЧНИТЕ НЕШТО РАДИТИ. ПОД БИЗНИСА ВАМ ЈЕ КАО КОД ЛЕПЕ ЖЕНСКЕ! НЕЋЕШ ТИ ХОЋЕ ДРУГИ?.

ОДГОВОРИТЕ